Чехия се обръща «вляво» и към Русия


 Ян Младек. © Скрийншот: YouTube


Ян Младек. © Скрийншот: YouTube

Чехия все повече напомня Италия от 90-те, където поради корупционни афери правителствата «падаха» като листа след дъжд. Очаква се, че на 28 август президентът на Чешката република ще разпусне Камарата на депутатите. Той вече е насрочил извънредни парламентарни избори за края на октомври. А значи – скоро ще се появи и ново правителство.

Сега пък работи кабинетът на Иржи Руснок, обаче не е ясно, какви решения той може да взема. Нали назначен лично от президента, той така и не се е сдобил с подкрепата на парламента. Всичко е неопределено на бреговете на Вълтава. Какво изобщо става с чехите, чиито отличителни черти са внимателност и предпазливот? Своето виждане на ситуацията ни съобщи по телефон от Прага министърът на финансите от правителството в сянка на опозиционната Чешка социал –демократическа партия, виден икономист Ян Младек. С него е разговаряла Гаяне Ханова:

Разпускане на Камарата на депутатите всъщност означава пълното морално фалиране на правителството на десните, които са довели страната до днешната криза. Едва сега ситуацията започва да се подобрява. Десните непрекъснато декларираха борбата с корупцията, за сметка на което укрепваха своите позиции. И изведнъж се оказа, че те сами са затънали до гуша в нея. Оставката на предишния премиер Петър Нечас приличаше на един американски сериал: обиските в кабинети, любовницата на премиера – главата на секретариата – се оказа замесена в корупционни схеми. При това тя мобилизира специални служби, за да следят съпругата на главата на кабинета. И всичко това се прави, за да той получи развод и се ожени за нея… Това е невероятно! Това е един морален разпад.

Последните анкети сочат, че махалото на настроенията на чехите се отклони вляво. Социал-демократите могат наистина да спечелят повечето гласове в долната камара на парламента. Това ще промени ли външната и вътрешната политика на Чехия и нейното отношение към Русия?

Разбира се, лявото мнозинство в парламента решително ще повлияе на ситуацията в страната, ще даде импулс на взаимодействието на Чехия с Русия. Десните, които имаха в Камарата на депутатите мнозинство със 101 гласа, всъщност,ни държаха изолирано от Русия и Китай. Нямам съмнения, че съвсем скоро ще станем свиедетели на една нова конструктивна чешка политика относно Русия, изгодна и за двата ни народа.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Гаяне Ханова
Гласът на Русия –http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 27.08.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: