Русия и Украйна ще обсъдят икономическото сътрудничество


 Дмитрий Медведев и Николай Азаров. Фото: РИА Новости


Дмитрий Медведев и Николай Азаров. Фото: РИА Новости

Москва и Киев ще обсъдят икономическото сътрудничество. Украинският премиер Николай Азаров ще се срещне с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев. Планира се се, на преговорите да бъде обсъдено по-нататъшното икономическо сътрудничество между двете страни.

На дневен ред е една от най-острите теми. Украйна планира да влезе в зоната на свободна търговия с Европейския съюз, но при това Киев възнамерява да запази търговските си отношения с Москва и нейните партньори от Митническия съюз. Украинската страна твърди, че за нея са важни и двете направления и те не си противоречат, тъй като са изградени на принципите на СТО. Русия иска да не се забравя за икономическата страна на въпроса. Президент Владимир Путин не изключи възможността, Русия, Беларус и Казахстан да бъдат принудени да разработят мерки за защита на пазара на Митническия съюз след асоциирането на Киев с ЕС.

Опасността, по-специално, идва от европейския износ, които могат да се „излее” през Украйна към страните от Митническия съюз. От това могат да пострадат руските производители. И работата не е само в цената на тези стоки, но и в качеството, тъй като „зоната за свободна търговия” означава отслабен режим на проверка на товарите. Коментира икономическият експерт Александър Абрамов:

– Русия ще бъде принудена да въведе митнически ограничения по отношение на Украйна. Те ще обхващат две области. Първо – въвеждане на мита, каквито са установени с Европейския съюз. Второ – въвеждане на по-сложни процедури на митническото оформяне на товарите.

Защитните мерки силно ще ударят украинската икономика, защото Русия е основния й пазар за износ. А засега Украйна се опитва да търгува безмитно с Европа, и да изнася стоки на ниски цени в Митническия съюз, отбелязва експертът от Висшето училище по икономика Андрей Суздалцев:

– Украйна има интерес към руския пазар, най-големия пазар, най-богатия пазар на постсъветското пространство. Без този пазар Украйна ще навлезе в тежка безизходна криза. Украинците прекрасно разбират това и много се страхуват. От друга страна, Украйна показва характерна за Източна Европа тенденция: балансиране между Изтока и Запада.

Общият стокооборот между Украйна и Русия за първата половина на 2013 година е намалял с почти 20%. Затова друг въпрос от дневния ред на руския и украинския премиер ще бъде увеличаването на обема на износа и вноса между страните до предишните нива.

Дмитрий Медведев и Николай Азаров също така щв обсъдят митническата криза, която се случи на руската граница в средата на август. Както по-късно признаха от Киев, за „задръстването” на границата отчасти са виновни украинските компании – те са пренебрегнали исканията на руската митница. Сега опашка на митницата няма. Но експертите предричат, че след отварянето границите на Украйна за стоки от Турция и Европейския съюз, пълната проверка на руската граница, което предполага пълно разтоварване на стоките, може да стане задължителна.

Татиана Голованова
Гласът на Русия –http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 27.08.2013, in Икономика and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: