Химическото оръжие като черен пиар?


Химическото оръжие като черен пиар? За сега няма никакви документални потвърждения за това, че в покрайнините на Дамаск било използвано химическо оръжие.

Съобщения за използване на отровни вещества на 21 август публикуваха арабски телевизионни канали. По техни данни, в резултат от атаката уж загинали от 500 до 1,200 души.

Официалните власти на Сирия отхвърлиха обвиненията, че правителствените войски използвали химическо оръжие, и нарекоха тези съобщения провокация на бойците на опозицията.

Генаралният секретар на ООН Пан Ги Мун обяви на 23 август, че има намерение да изпрати в Сирия представителя на ООН по въпросите на въоръженията – Анджела Кейн. Той призова сирийското правителство да сътрудничи с намиращата се в страната група експерти на ООН,за да могат те оперативно да разследват последния инцидент в източните предградия на Дамаск.

В Съвета за сигурност на ООН, Русия и Китай блокираха опита да бъде възложена отговорността за уж използване на отровни вещества на режима на Асад. Москва и Пекин призоваха отначало да бъде проведено най-детайлно разследване на всички факти от инспекторите на ООН.

Руското МВнР още веднъж заяви, че до сега всички подобни съобщения се оказали недостоверни. Основавайки се на информация на свои източници, Русия съобщи, че ракета със химическо вещество била изстреляна от бойци на опозицията. Москва също настоява на най-скорошно разследване на това произшествие, заяви представителят на руското МВнР Александър Лукашевич. Но с това могат да възникнат трудности:

– Районът, за който става дума, се намира под контрола на бойците на опозицията. Ние изхождаме от това, че мисията на ООН трябва да се договори за провеждане на разследване със сирийските власти като приемаща страна. Не случайно първият заместник на генералния секретар на ООН Ян Елиасон ясно заяви, че за такива действия е необходимо минимум да бъдат прекратени бойните действия поне по време на разследването.

Мнозинството западни експерти се съмняват, че правителствените войски са могли направят такава безумна стъпка. Така смята, например, главният редактор на списание „Отбрана” при Висшата школа за национална сигурност на Франция Ришар Лабевер. Напълно е възможно, че на сирийските въстаници не е оставало нищо друго, освен да използват химическо оръжие за да привлекат вниманието на обществеността, смята Лабевер:

– Трябва да бъдем изключително внимателни при изучаване на всички обстоятелства на използването на химическо оръжие в Сирия. Тази тема възниква всеки път, когато сирийската опозиция ослабва. Нещо подобно се наблюдаваше в Ирак. По-скоро става дума за психологическа война и за опит за манипулиране на общественото мнение.

В същото време, за силово решение на ситуацията в Сирия пряко заговориха Турция, Англия и Франция. Тон дава Париж. В интервю за френския телевизионен канал BMFTV министърът на външните работи Лоран Фабиус заявил, че е дошло време за „силов отговор”. Министърът също заявил, че ако „Съветът за сигурност на ООН не може да приеме решение по събитията в Сирия, то такива решения ще се приемат по друг път”.

Представителят на МВнР на Русия Александър Лукашевич нарекъл изказването на Фабиус за „силовия отговор”, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН, странно. Още повече, че няма никакви потвърждения на фактите за използване на химическо оръжие.

За сега САЩ не говорят, че силовият вариант е неизбежен. Президентът Обама, както заяви представител на държавния департамент, дал указание на разузнавателните органи на САЩ да съберат и анализират всички сведения за уж използване на химическо оръжие в предградия на Дамаск.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Андрей Федяшин
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 24.08.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: