Съвременното „правило на Миранда”


Съвременното „правило на Миранда” Главният източник на WikiLeaks, 25-годишният ексредник от армията на САЩ Бредли Менинг, който беше осъден на 35 години затвор, се обяви за жена.

„Наричайте ме Челси Менинг”, помолил той, като заявил за желанието да премине през хормонална терапия. А в лондонското летища „Хитроу” бил задържан още един разобличител – бразилецът Дейвид Миранда, бойфренд на репортера от вестник „The Guardian“ Глен Гринвалд. Причината – участие на Миранда в публикуване на материали от Сноудън.

Най-интересното в случая с Миранда е реакцията на авторите на английските вестници. Журналистите, които не пропускат случая да критикуват Русия за проблеми, възникващи за журналисти на граничния контрол в летища, изведнъж видяли висша справедливост в 9-часовото разпитване на бразилеца и изземането от него на всички електронни носители на информация. Предлагаме ви мнението на главния редактор на английския медиаресурс „The Kernel“ Мило Янопулос:

– „Миранда беше арестуван напълно законно, тъй като той бил участник в журналистическо разследване на вестник „The Guardian“, който платил неговия билет. Той трябвало да бъде задържан. А дали за задържането му правилно, или неправилно бил приложен закона – не е толкова важно. Защото вместо закона за тероризма, могат да се използват още много други закони”.

По ирония на съдбата в Америка от 1966 година действа „правилото на Миранда”. Някой се Миранда при задържането му не бил информиран за неговите права и в резултат показанията му били изключени от делото. Става дума за правото да не свидетелстващ против себе си, за правото на съвещание с адвоката и други важни ограничения на полицейския произвол. На холивудския екран сцени от типа на „Вие можете да не говорите…” изглеждат трогателно. Но в реалния живот държавата отдавна вече не спазва това правило – нито в САЩ, нито в Великобритания. Както става ясно, не е задължително въобще да говориш нещо.

В такава ситуация не са удивителни внезапните хендерни колебания на Менинг, нито неговата непоследователност, освен една, която е посочена в писмото до президента Обама -за намерението „да излежава присъда в затвора за свободата”. Ето мнението на адвоката на Менинг, юриста Дейвид Кумбс:

– „Делото на редник Бредли Менинг е повратен момент за свободата на пресата. На нас са ни необходими такива реформи, които да не позволяват журналистите да се подлагат на наказателна отговорност за получаване на информация – т.е. за това, че те изпълнявакават своята работа като пазители на нашата демокрация. За да могат журналистите да получават такава информация, са нужни такива хора като редник Менинг. Хора, които са готови да рискуват свободата си, за да можем ние винаги да бъдем информирани за това, което става”.

Присъдата за 35-годишен затвор, на която е осъден Менинг, и желанието на неговите съмишленици да демонстрират намерението на американските и английските власти за заплашат бъдещите борци за правда може да превърне вашия живот в ад, и вие да бъдете включени в черните списъци.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Дмитрий Бабич
Гласът на Русия –  http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 24.08.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: