„Фукушима” отравя океана и провокира ракови заболявания


 Фото: EPA


Фото: EPA

Тихи океан е заплашен от радиационно заразяване. Ръководството на японската атомна електроцентрала „Фукушима-1” признало за най-голямото изтичане от 2011 година на радиоактивна вода, която може да попадне в океана.

Практически едновременно с това, лекарите открили в префектурата 18 случая на заболяване на деца от рак на щитовидната жлеза. Още при 25 деца има подозрение за такова заболяване. Но за сега не се потвърждава, че онкологичните заболявания са предизвикани от въздействието на радиацията.

В същото време в префектурата Фукушима лекарите изследват всички деца и младежи до 18 години за признаци на онкологични заболявания. Властите на страната имат намерение да изследват около 360 хиляди души.

Главна опасност представлява изтичане от повредените цистерни на радиоактивна вода, която се използва за охлаждане на реакторите. По-рано компанията-оператор на „Фукушима-1” ТЕРСО съобщи за превишаване на нормите на съдържание на радиоактивните стронций и тритий във водата около втори блок на централата. Беше също заявено за равнището на съдържание на тези елементип в морската вода около централата. Ето какво сподели ръководителят на енергийната програма на „Грийнпис на Русия” Владимир Чупров:

– Става дума за около 300 хиляди тона заразена радиоактивна вода, която до сега се съхранява в централата. От това количество около 300 тона попада в океана и се разнася от теченията. Началното високо равнище на радиация няма да достигне до бреговете на Русия, или САЩ. Но някакви дози достигат до крайбрежиято на съседни държави, дори пресичат Тихи океан.

Както подчерта Владимир Чупров, дори ако концентрацията на опасни вещества във водата не е голяма, то тя се натрупва във водораслите, а рибите, които се хранят с такива растения увеличават концентрацията в своите организми на радиоактивни вещества до 10 пъти.

Рискът от заразяване на северната част на Тихи океан е много голям, смята ръководителят на работите при ликвидиране на аварията в Чернобилската АЕЦ Игор Острецов:

– Не трябва да се забравя, че изхвърляния стават непрекъснато – от момента на началото на тази трагедия. Водата за охлаждане няма къде да се съхрнява, и затова Япония просто е принудена да я изхвърля в океана. Тази ситуация ще се влошава и какъвто и контрол да има, неизбежно ще стигнем по положението, че естествените рибни ресурси ще бъдат развалени.

Ръководството на централата нееднократно твърдеше, че последиците от катастрофата били отстранени. Сега японските експерти говорят, че за ликвидиране на последиците от аварията ще бъдат необходими още 30-40 години.

Руските специалисти се съмняват, че Япония сама може да предотврати замърсяването на океана. Ето какво заяви съпредседателят на международната екологична група „Екозащита” Владимир Сливяк:

– Днес практически е невъзможно тази атомна централа да бъде изолирна по такъв начин, че радиоактивни вещества да не попадат в околната среда. Няма такива технологии. Може да се говори за това, какво е необходимо да се разработва, но за сега тази катастрофа не може да бъде спряна.

Игор Острецов е убеден, че единственият изход е в обединяване на усилията на всички държави и обявяване на международна програмаза спасяване на ситуацията.

Аварията във „Фукушима-1” се смята за най-голямата през последните 25 години след катастрофата в Чернобил в 1986 година. Сега Япония активно използва опита на съветските специалисти, които работиха за ликвидиране на аварията. Заедно с украински учени се планира да бъде създадена система за спътниково наблюдение, която ще позволи да се събира информация от космоса за близките до „Фукушима-1” райони. Планира се тази система да влезе в действие следващата година.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Влад Гринкевич
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 23.08.2013, in Общество and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: