ООН търси истината за химическото оръжие в Сирия


Снимка: Преса

Снимка: Преса

Инспектори трябва да проверят дали е имало забранени бойни вещества при правителствена атака в Дамаск, обявиха от организацията след съвещание на Съвета за сигурност

Съветът за сигурност на ООН се събра спешно след разкритията на бунтовниците в Сирия, че властта е използвала химическо оръжие при стълкновение близо до Дамаск. “Страните членки на ООН са силно угрижени от твърденията и смятат, че трябва да се внесе яснота по случилото се, а ситуацията в Сирия трябва да се наблюдава отблизо“, заяви посланикът на Аржентина в ООН Мария Кристина Персевал. Това тя каза след двучасовата среща на Съвета за сигурност. “Членките одобриха решението на генералния секретар Бан Ки Мун да осигури подробно и независимо разследване по случая“. Говорителят на ООН Едуардо дел Буей обясни, че Бан Ки Мун е бил “шокиран“ от информацията за употреба на химическо оръжие. Тя съвпадна с посещението на 20 специалисти по оръжията за масово поразяване в Сирия, които ще разследват три други твърдения за използването им.  Кореспондентът на телевизия “Ал Джазира“ в Ню Йорк Джот Терет определи изявлението на ООН като “много мъгляво,скучно и хладно“. “Съветът за сигурност куца по отношение на Сирия, държавите в него не могат да се разберат за нищо“. Персевал, чиято страна председателства Съвета за сигурност през август, обясни, че на срещата “ООН призова за прекратяване на враждебността и огъня в Сирия. “ САЩ, Великобритания и Франция са сред 35-те държави, които настояват главният разследващ на организацията, Аке Селстром, чийто екип е в Сирия, да разследва инцидента възможно най-скоро. Дипломати обясниха, че Русия и Китай се противопоставят на това решение.

Клипове, разпространени от сирийци в интернет, чиято достоверност не може да бъде проверена, показаха как лекари помагат на задушаващи се деца в претъпкани болници. Видеотата разкриват и как десетки хора, които нямат видими рани, лежат на земята. Според бунтовниците това се дължи на употребата на отровния газ зарин. Сирийската обсерватория за човешки права, базирана във Великобритания, твърди, че атаката е убила най-малко 100 души. Салим Идрис, военен ръководител на Сирийската свободна армия, обясни, че загиналите са най-малко 1 600, а ранените са хиляди.  Джордж Сабра от Сирийската национална коалиция каза, че починалите са над 1 300. Той определи правителствената атака като “нокаут, който уби всякаква надежда за политическо решение на кризата в Сирия. Режимът се подигра на ООН и на великите сили, като улучи цели близо до столицата Дамаск, докато там се намираха инспектори на Съвета за сигурност“.

Сирийската армия отрече да е използвала химическо оръжие, а националната телевизия обясни, че обвиненията са измислици, които целят да разсеят инспекторите от ООН.  От организацията съобщиха, че Аке Селстром разговаря със сирийското правителство по въпроса. Европейският съюз осъди употребата на химическо оръжие като “абсолютно неприемлива.“: “Очакваме повече информация по въпроса. Решени сме да потърсим отговорност от хората, които са виновни“, обясни Уилям Хаг, британският външен министър. Арабската лига се събра в Кайро, Египет и призова инспекторите на ООН да разследват случая незабавно. Експертът по химически оръжия Ралф Трап обясни, че това може да стане много лесно. “Употребата на оръжия за масово поразяване може да се види бързо, защото са минали само часове от атаката. Затова инспекторите могат да открият веществото, ако има такова, или производните му, които още са в околната среда“.  Според него симптомите на хората, които показват видеоматериалите, съвпадат с тези, които човек проявява при химическо натравяне.  Пола Ванинен, директор на Финландския институт за спазване на конвенцията за химически оръжия, твърди, че “някой от хората трепереха и за тях може да се предположи, че са жертви на химическо оръжие, но за други е трудно да се каже каква е била причината за смъртта им. Ясно личи обаче, че всички не могат да дишат. Има причина за това – убити са, като им е отнета способността да поемат въздух.“ Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич съобщи, че според страната му атаката е провокация, идваща от бунтовниците. “Всичко говори, че става дума за планирана провокация. Това се потвърждава от факта, че атаката е извършена близо до столицата Дамаск в същия момент, в който инспекторите от ООН започват разследване на предишни подобни случаи“.

Според опозицията столицата е била ударена от ракети, съдържащи химически вещества, изстреляни от правителството преди зазоряване. Наблюдателският център “Медиа офис“ цитира данни на болници, според които 150 тела са намерени в Хаммуриа, 100 – в Кфар Батна, 67 в Саяба, 61 в Дума, 76 в Муадамиа и 40 в други предградия на Дамаск. Според центъра, поне 90% от загиналите са били убити от газа зарин, а останалите – от бомбите. Смята се, че Сирия има едни от най-големите запаси на химически оръжия в света, сред които газовете мустар и зарин. Правителството отказва да потвърди или да отрече това. Както бунтовниците, така и режимът се обвиняват едни други в употребата на забранени бойни вещества в гражданската война. През месец юни САЩ обявиха, че имат доказателства за използването на химическо оръжие от Башар Асад срещу опозицията.

 

Pressadaily/В.В.

Posted on 23.08.2013, in Общество and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: