Финансовата и политическата криза в Европа – резултат от операцията „Милосърден ангел”


Финансовата и политическата криза в Европа – резултат от операцията „Милосърден ангел”Неотдавна още веднъж препрочетох дневниците си с материали за войната против Югославия в 1999 година. Тогава работех в Белград и заедно със сърбите преживях всички ужаси на нощните бомбардировки на един от най-красивите градове на Европа. И до сега се учудвам на мъжеството и издръжливостта на белградчани и искам още веднъж да цитирам думите на авторитетни жители на югославската столица, които преживяха онези дни заедно със цялата страна.

 Ето какво разказа за това Борка Вучич, ръководител на Централната банка на Югославия и министър на финансите на страната, която в 2009 година трагично загина в автокатастрофа:

 – Агресията на НАТО в 1999 година окончателно довърши страната ни. Финансовата война беше толкова жестока, както и военните действия на Балканите. Много сърби загубиха земите си в Босна, Хърватска, Косово и се превърнаха в бедни бежанци. Ние пречехме на САЩ и в прекия, и в преносния смисъл – само Белград не искаше да се подчини на Вашингтон, и тогава решиха да ни сломят и да ни поставят на колене. По-лесно е да се управляват малки страни. След операцията „Милосърден ангел”, САЩ и Пентагонът ни отнеха Косово и превърнаха този край в мощна военна база. Сега всички наши съседи – България, Румъния, Унгария – са под строгия контрол и управление на отвъдокеански специалисти.

 Зоран Анжелкович е известен политик. В различни години заемал поста вице-говорител на Скупщината на Сърбия и бил Генерален секретар на Социалистическата партия на Сърбия. В разговора с мен Зоран Анжелкович беше еднозначен в острите си оценки на действията на САЩ и НАТО:

 – Натовската агресия – това е тежка и много болезнена рана, и нейните последици още дълго време ще се чувстват. Американците сами разбират днес, че в 1999 година са извършили голяма грешка, след като нападнаха Сърбия. За съжаление, това е закъсняло признание. Вече не можеш да върнеш загиналите хора, които не са виновни, че са се родили в Сърбия. Струва ми се, че американците и до сега са убедени в това, че от големи кризи трябва да се излиза с помощта на войни. Във военните бюджети се влагат трилиони долари. Военно-промишленният комплекс – това е не само оръжие, това са нови технологии. И в САЩ в 90-те години именно възникна такава ситуация и те решиха да започнат война на Балканите. Вашингтон прие тогава решение, забави развитието на Европа, на ЕС, и въвлече европейците във война против малка Сърбия. Аз съм убеден, че сегашната финансова и политическа криза в Европа е резултат от операцията „Милосърден ангел”. За престъпленията против Сърбия и нейните народ плащат обикновените граждани на ЕС.

 Емир Кустурица беше най-откровен от всички. Като истински художник, посветил целия си живот на Югославия и Сърбия, той прекрасно разбира, какво е това пролеттта на 1999 година:

 – Югославия я бомбардираха и унищожаваха само заради Косово, което след това ни го отнеха. Сърбите са малък народ, който американците превърнаха в парий и започнаха да го унищожават от въздуха. А в Брюксел и Вашингтон наричат тези бомбардировки хуманитарна акция в името на спасението на албанците в Косово.

Константин Качалин , Гласът на Русия

Posted on 21.08.2013, in Балканите and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Атанас

    САЩ изсипаха 200 тона бомби с обеднен уран в Сърбия защото на бомбите им изтичаше срока на годност може би??? – вместо да дават още пари за сваляне от въоръжение и складиране ги хвърлиха в Сърбия при факта че в САЩ се лекуваха войници от Ирак 1991год. с обеднен уран в кръвта и гръбначният мозък точно от такива бомби.

    Проблемите сега започват – 3 планетарни катастрофи по едно и също време – http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/14/vajno-e-kolko-neft-ima.1139467
    Ако не се вземат мерки ще има милиарди жертви но по-важното е ,че има решения и може да се избегнат катастрофите ако се започне трансформацията.

  2. Атанас

    нетрябва да си търсят причина за конфликт – http://www.youtube.com/watch?v=9T2igt6Ei1s&feature=related

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: