Наводнението: в Хабаровск започва евакуирането


 Фото: РИА Новости


Фото: РИА Новости

Горната точка на наводнението в Амурска област е почти преодоляна, нивото на водата започва да се понижава, но в Хабаровския край и Еврейската автономна област положението е все още сложно. Очаква се през близките дни нивото на река Амур в град Хабаровск да стигне точката 7 метра и 80 сантиметра. Някои райони на града са вече потопени, а техните жители – евакуирани.

През изтеклото денонощие от зоната на наводнението спасителите евакуираха над 3500 души. Общият брой евакуирани вече е над 23.000 души. Строителството на диги сега е главна задача. Вече са построени повече от 8 километра диги.

За ставащото сега в Хабаровск в интервю за „Гласът на Русия“ разказа местният жител Дмитрий Карастельов:

– Водата в гада се вдигна над критичното ниво, започва да измива дигите. Вчера това бе наблюдавано за първи път, а днес тези случаи са повече и повече. През нощта в континенталната част на Хабаровск за първи път бяха потопени няколко жилищни квартала. Започна евакуирането. Сега водата залива крайбрежната на стадион „Ленин” – това е центърът на града.

В близка перспектива положението само ще се влоши. Във връзка с това върху Министерството по извънредните ситуации ляга допълнително натоварване. Макар че и сега сътрудниците на министерството се трудят с максимално напрежение, казва Дмитрий:

– Сега спасителите действат в един много стегнат режим. Те продължават да насипват временни диги, да ремонтират размитите. При това с всеки час работата им само се увеличава, защото дигите не издържат. Никой не очакваше такова покачване на нивото на Амур, това е нещо невиждано. Още завчера бяхме минали точката на абсолютния рекорд – 642 сантиметра. Сега е все по-близо до 7 метра. Очаква се максималното ниво да е 7 метра и 80 сантиметра. Разбира се, че градът силно ще пострада.

Наводнението вече обхвана някои жилищни квартали на Хабаровск. На евакуация подлежат 271 души. Спасителите осигуряват транспорт, който ги откарва до временните евакуационни пунктове. По пътя хората ги съпровождат психолози.

От стихията страдат не само руски, но и граничните с тях китайски региони. Там наводнението вече разруши няколко хиляди къщи, без покрив останаха над 2,5 милиона души. В Русия, за щастие, минава, поне до сега, без човешки жертви. А в Китай от наводнението загинаха над 100 души.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Артьом Кобзев
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 21.08.2013, in Общество and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: