Човешкият фактор потопи индийската подводница


Човешкият фактор потопи индийската подводница Гибелта в индийското пристанище Мумбай на подводницата „Синдуракшак” предизвика бурни дискусии сред експертите. Версиите относно причините на взрива и последвалия пожар на борда й са няколко, но всички специалисти стигат до общото мнение, че това е могло да стане само в резултат от човешкия фактор.

Произвежданите в Русия подводници от типа на „Синдуракшак” имат добро реноме в процеса на експлоатиране по целия свят, и затова претенции към техническата страна на кораба не може да има. Още повече, че в момента на трагедията подводницата се готвеше за излизане в открито море, т.е. била е напълно изправна.

Освен това, измина по-малко от една година от момента, когато индийската подводница приключи профилактичен ремонт в Русия, казва руският военен експерт Игор Коротченко:

– Тези подводници са много надеждни, експлоатират се в течение на десетки години в състава на руския флот. Освен това, те са изнасяни за редица страни на Азиатско-тихоокеанския регион, където също работят без аварии. По тази причина, според мен, не е коректно да се говори, че проблемът е в самата подводница. След модернизиране в Русия, тя сама се върна в Индия и изкара в морето над 10000 морски мили. Практиката показва, че до такива трагедии довеждат две причини – нарушение на правилата на техниката за безопасност и нарушение на правилата за техническо експлоатиране.

Потвърждение на това е съобщението на вестник „Mumbai Mirror”. С позоваване на източници във Военноморските сили на Индия, изданието пише, че причина на аварията могло да стане късо съединение поради грешка на екипажа при зареждане на ракети. През нощта срещу сряда екипажът зареждал в специални секции на подводницата съвременни руски ракети Club-S. Има мнение, че моряците са допуснали грешка иса монтирали ракетата неправилно, в резултат от което станало късо съединение и ракетата се взривила. Междувременно, в интервю за „Гласът на Русия“ капитанът от запаса на Военноморските сили на Индия Парамбир Сингх Бава предположи, че причина на инцидента е могъл да стане взрив на водород:

– През 1982 година бях командвал съединение подводници в Мумбай и добре ги помня. Индийското командване изцяло изключва фактора саботаж. И според мен, вина за станалото е могъл да бъде взрив на водород. Нашето поколение подводничари мина отлична подготовка в Русия. А след това вече ние учихме нашите момчета в Индия. Те са подготвени прекрасно. В течение на над 40 години нямахме нито една авария.

Известно е, че акумулаторите на подводницата от време на време изискват презареждане. Теоретично по време на този процес е могло да стане изтичане на водород. Проблемът е и там, че по време на провежданата през зимата по поръчка на Индия модернизация на подводницата, руските акумулатори са били сменени с индийски. И руските специалисти не могат да гарантират тяхното качество.

Военноморските сили на Индия води разследване на инцидента, и при необходимост руските специалисти са готови да им съдействат в това.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Наталия Коваленко
Гласът на Русия –http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 17.08.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: