ЦРУ плащаше на Месич, Милошевич, Караджич, Туджман и Изетбегович


ЦРУ плащаше на Месич, Милошевич, Караджич, Туджман и ИзетбеговичПо думите му той е разбрал за това през 90-те години, когато е бил изпратен в Сараево със секретната задача да следи сръбските паравоенни части в Босна

Робърт Бер в обществото е известен като бивш сътрудник на ЦРУ. Автор е на няколко книги, в които разкрива редица черти от дейността на спецслужбата по време на управлението на Бил Клинтън и Джордж Буш-младши. Явно заради публикуването на нелицеприятни факти досега той е бил на няколко пъти задържан от полицията, а неотдавна приятеля му Мит Васпур бе открит мъртъв в хотелска стая, застрелян с ловна карабина. Предполага се, че причината е издаването на тайни на ЦРУ… В няколко поредни документални филми Бер не спира да обвинява американското правителство, че воюва по света с цел да наложи контрол върху търговията с петролни продукти.

Наскоро в едно интервю за канадската медия „Нов световен порядък“ Бер разкри, че Стипе Месич, Слободан Милошевич, Франьо Туджман и Алия Изетбегович са били агенти на ЦРУ.  По думите му той е разбрал за това през 90-те години, когато е бил изпратен в Сараево със секретната задача да следи сръбските паравоенни части в Босна. „Дадоха ни документи с кодовото название „Върховна Сърбия“, от които ставаше ясно, че се цели да се извършат няколко атентата в основни сгради на Сараево с цел Босна и Херцеговина да напусне тогавашна Югославия“, посочва Бер. Днес обаче той е напълно сигурен, че подобна групировка никога не е съществувала. „Нас ни подлъга центърът. Имахме за задача да предупреждаваме политиците в Босна и да всяваме паника сред тях, че сърбите искат да ги нападат. В началото и ние приехме историята за истинска, но след това се замислихме“, обяснява Бер.На снимката: Робърт Бер

Две седмици по-късно в Сараево той получава задача да се придвижи до Словения. Тогава по думите му отделни брокери били получили големи суми пари, за да финансират неправителствени организации с цел да всяват омраза сред политиците. „Пропагандата имаше за цел да отдели страните от Югославия. И трябваше да се избере изкупителна жертва, която да бъде обвинена за всичко. Някой, който ще бъде отговорен за войната и насилието. За такава бе избрана Сърбия, тъй като по някакъв начин се явяваше наследник на Югославия“, твърди Бер.

Той е категоричен, че отделни югославски политици по това време са били наемници на ЦРУ, като между тях посочи Стипе Месич, Франьо Туджман, Слободан Милошевич и Алия Изетбегович. Бер смята, че за един определен период от време е било плащано и на Радован караджич, но той е бил престанал да приема помощ, тъй като разбрал, че ще бъде жертва и в крайна сметка ще бъде обвинен във военни престъпления, станали в Босна. От това време Бер си спомня, че някои от агентите на ЦРУ са били задължени да пишат декларации, които в последствие се изчитали в новините по телевизиите.

„Разбира се, говорителите не знаеха нищо, те ги получаваха директно от шефовете им, които бяха наши хора. Те имаха за задача да разпространяват омраза, национализъм и да подчертават различията между отделните народи“, признава бившия резидент на ЦРУ на Балканите. Според Бер, геноцида в Сребреница е обикновен политически маркетинг. Заради това той препоръчва на оцелелите от войните да забравят миналото, защото то е лъжливо и инсценирано.


 

Pressadaily/ Н.И.

Posted on 14.08.2013, in Международна политика and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: