„Прозрението” на бившия заместник-директор на ЦРУ Майкъл Морел


Acting Director of the Central Intelligence Agency Michael Morell retiresВ световната експертна общност продължават активно да обсъждат неотдавнашото „прозрение” по сирийския въпрос на вече бившия първи заместник-директор на ЦРУ на САЩ Майкъл Морел. Преди два дни той даде интервю на авторитетния вестник „Wall Street Journal”. Морел предупредил, че падането на правителството на Башар Асад ще създаде много голяма заплаха за националната сигурност на САЩ.

Cирия може да стане прибежище за различни видове терористи, и дори да отнеме на Пакистан ролята на главна опора на „Ал Кайда”.

От 9 август Морел се числи в оставка, която той подаде преди два месеца. Но кадрови разузнавачи от висш ранг с 30-годишен стаж, какъвто има Морел, никога не дават политически оценки без предварително да ги съгласуват на най-високо равнище.

Интерпретациите на изказванията на Морел са достатъчно широки, включително и мненията за това, че това е поредната маневра, имаща за цел да отвлече вниманието от скандала с глобалния шпионаж на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ. Между другото, с разобличаване на това се изказа бившият подчинен на Морел и агент на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън.

Значителна част от експертите смята, че думите на Морел отразяват мненията за сирийската кръстословица в администрацията и конгреса на онези, които вече не виждат смисъл в подкрепа на изключително кървавите бандитски групировки на Сирия.

Руските експерти по принцип не изключват нито първия, нито втория вариант. Каквото и да говори бившият първи заместник-директор на ЦРУ, външната политика на САЩ се определя от президента и в нея никакви промени на курса по отношение на Сирия няма, и не се предвиждат, заяви аналитикът от руския Институт за стратегически изследвания Владимир Козин:

– Не мисля, че американската позиция по някакъв начин ще се промени и изведнъж ще стане просирийска, или проправителствена. Тя ще бъде такава твърда и с двойни стандарти. Тя, както и преди, ще бъде насочена към оказване на военна и морална подкрепа на бандитските групировки.

Американците прекрасно разбират, че падането на режима на Башар Асад ще доведе до превръщането на Сирия в нещо неуправляемо и тя ще стане опора на „Ал Кайда”, посочи директорът на руския Институт за стратегическо планиране Александър Гусев:

– Естествено, възниква въпроса: защо в такъв случай те фактически помагат на опозицията не само с хуманитарна помощ, но и с оръжие? Та нали именно опозицията се бори с действащия режим на Башар Асад. В думите на заместник-директора на ЦРУ се проявяват именно двойните стандарти. И досега американците ясно се придържат към основната си позиция – да свалят режима на Башар Асад.

Както стана известно, американски и руски експерти в края на август ще се съберат да обсъдят още веднъж последните детайли на Женевската конференция по Сирия. Предполага се, че тя може да се състои през септември.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Андрей Федяшин
Гласът на Русия –http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 12.08.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: