Сирийските бунтовници престъпиха червената черта


Фото: EPA

Фото: EPA

Залавяне и масови убийства на заложници от бунтовниците на сирийската опозиция се превръщат в техен основен тактически метод на действия в гражданската война в Сирия.

Членът на ръководството на Националната коалиция на опозиционните и революционните сили Анис Айрут призна, че масовите екзекуции на мирното население в източната и северната част имат за цел да въведат „баланс на страха” с действащия режим. Макар че никой нито веднъж не е обвинявал режима на Башар Асада в залавяне на заложници.

Най-страшните съобщения в последните дни идват от североизточна Сирия, от кюрдските райони. Там бяха убити 450 заложници. Около 120 от тях са деца, останалите са жени и възрастни хора. Заложници са членове на семействата на кюрдското опълчение, което води ожесточени и успешни боеве с екстремистите.

Методите, които прилагат ислямските бунтовници в Сирия, придобиват форми на религиозно-етническа чистка. Според данни на арабските телевизионни канали в северните райони на страната муджахидините от групировките „Джебхат ан-Нусра” и „Ислямска държава” взеха за заложници около 400 алавити. Жените, децата и възрастните хора бяха откарани в посока на турската граница. Сред заложниците е един от лидерите на алавитската общност, 80-годишният религиозен деец Бадредин Газал.

Алавитите по религиозни признаци са много близки до шиитското направление на исляма. Към тях принадлежи и президентът Башар Асад. От приблизително три милиона алавити в Сирия, Турция и Ливан повечето живеят на сирийска територия. Кюрдите в Сирия са около 2 милиона, това е около десет процента от населението.

Сирийският президент Башар Асад заяви вчера в Дамаск, че политически диалог с бунтовниците от опозицията няма и не може да има и призова да се ударят терористите с „железен юмрук”. „На нито един здравомислещ човек няма да му дойде в главата, че с тероризма може да се справи с политически средства”, – каза сирийският президент. Той обяви, че с бунтовниците може да се приключи за няколко месеца.

Правителствените войски сега наистина печелят победа след победа и в Сирия ще настъпи мир. Макар срокът, посочен от Асад – няколко месеца, да изглежда нереален, каза за „Гласът на Русия” президентът на Дружеството за приятелство и делово сътрудничество с арабските страни Вячеслав Мутузов:

– Мисля, че сега се изчерпва подкрепата на Запада за сирийските наемници и сирийската опозиция. Цялата тази война и започна благодарение на мощната материална подкрепа на западните страни. Тази подкрепа отслабва предвид че се изчерпват ресурсите. А Русия, Китай и останалите страни от БРИКС не позволяват на Запада в Съвета за сигурност на ООН открито да се намесват в гражданската война на страната на опозицията и наемниците. Само това удържа победата на тези сили. А вътрешното разположение на силите в Сирия е в полза на сирийския режим.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Андрей Федяшин
Гласът на Русия –http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 07.08.2013, in Международна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: