Вашингтон пося дипломатическа паника


 Фото: EPA


Фото: EPA

Опасявайки се от терористични атаки от страна на „Ал Кайда”, след Съединените щати своите дипломатически представителства в държавите от Близкия изток и Северна Африка до края на седмицата затвориха Великобритания, Канада, Франция и Норвегия. „Гласът на Русия” опита да изясни причините за тези действия на западните страни.

Формулировката, с която Вашингтон обясни затварянето на посолствата си, не учуди с нищо ново. Както заяви в интервю за американския телевизионен канал АВС председателят на Обединения комитет на началниците на щабовете на въоръжени сили на САЩ генерал Мартин Дъмпси, „конкретните цели на терористите не са ни известни, но намеренията им са напълно очевидни”. Американският генерал подчерта, че сега жертви на терористичните атаки могат да станат не само граждани на САЩ, които работят в посолствата в Близкия изток, но и други западни дипломати. Въпреки неясните заявления на американския военен, последва незабавна реакция на западните страни. Още четири западни държави затвориха вратите на посолствата и консулствата си. При това не може да не ни учуди тази скорост и съгласуваност, с които Лондон, Отава, Париж и Осло спряха работата на дипломатическите си представителства, отбеляза експертът по кризисни ситуации Лев Королков:

 -Тук не е съвсем ясно защо изведнъж всички започнаха да затварят посолствата си, въпреки че преди това ситуацията беше не по-малко сериозна и постоянно има сигнали за евентуални терористични атаки. В реалния живот от тях се осъществяват може би по-малко от един процент. След взривовете пред американското посолството в Кения подобни атаки не е имало повече.

 Възможно е тази реакция да е предизвикана от това, че днес разузнаването на всички страни в евроатлантическото пространство работи в неразривна връзка с американските спецслужби и, както следва, изпълнява функциите на своите филиали. Както смята военният експерт на РИА „Новости” Константин Богданов, информацията за подготвящите се терористични атаки, предадена по американските канали, е могла да предизвика съответна реакция в националните служби на страните от Западна Европа, което е и подтикнало ръководството им да последват примера на Вашингтон.

 От друга страна, отчитайки неясните формулировки на американската администрация, разгърналата се кампания може да е опит да се потуши скандалът, свързан с Едуард Сноудън, предполага експертът:

 -Тук може би се решават две задачи. Първата е чисто ведомствена, американската Агенция за национална сигурност и ЦРУ, които много силно пострадаха от скандала със Сноудън, може с това да оправдават дейността си изобщо и съществуването на електронно разузнаване в частност. От друга страна … Америка с това показва, че може би тя е и „световният жандарм”, в това число и в електронното разузнаване, но каква е ползата от това! Аз не съм убеден, че това са в чиста форма фалшиви ведомствени игри. Напълно възможно е да е постъпвала такава разузнавателна информация, но мощната реакция срещу нея към момента показва, че от тази ситуация са могли да се възползват и за да потушат ефекта от скандала със Сноудън.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Григорий Миленин
Гласът на Русия –http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 07.08.2013, in Международна политика and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: