Лов на метеорити


 Фото: РИА Новости


Фото: РИА Новости

В поволжката Република Татарстан беше открита уникална обсерватория. Нейният телескоп, проектиран от руски астрофизици, се състои от девет неголеми телескопи и може непрекъснато да наблюдава всички части на небето. Новият прибор може да разгледа дори най-малки космически отпадъци. Това е част от предпазния „щит” от метеорити, отбелязват експерти.

„Ловец на метеорити” – така астрономите в столицата на Татарстан, Казан, успяха да кръстят новия образец на оптическа техника. Официалното наименование на телескопа, изработен от астрофизическата обсерватория на Руската академия на науките, е „Мегатортор”. „Той позволява да се изследва небето в режим нон-стоп”, разказа астрономът от обсерваторията Иван Зайцев. Той е убеден, че толкова пълна картина на небето до сега не е получавана.

Обикновено телескопите обхващат само неголям участък от небето. За разлика от тези едноканални прибори, „Мегатортор” се състои от девет неголеми телескопи с диаметър по 10 см. Всеки от тях изследва свой участък от небето. По такъв начин под наблюдение се оказва целият небесен свод.

Ако някъде в небето се фиксира бързо движение, то към тази точка незабавно се насочват всичките девет телескопа. Тези неголеми апарати „виждат” небето с много голяма точност. Те дават възможност да се получи изображение с много голяма яснота. Може да бъде разгледан неголям метеорит, или дори дребни космически отпадъци с размер на гайка.

„Новият телескоп – това е част от предпазен „щит” от метеорити, отбелязва Иван Зайцев. Той ще помогне да се подготним за събития, подобно на онова, което стана в Челябинск. През февруари тази година в околностите на този уралски град се взриви метеорит. От ударната вълна пострадаха 1,613 души, мнозинството от тях от изпочупените от взривната вълна стъкла на прозорци.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Олга Соболевская
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 06.08.2013, in Наука и технологии and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: