МВнР: Косово е част от територията на Сърбия


 Андрей Маслов. © Фото: «Гласът на Русия»


Андрей Маслов. © Фото: «Гласът на Русия»

„Гласът на Русия” се обърна за коментар по въпросите от балканската тематика към Директора на Четвърти Европейски отдел на Министерството на външните работи на Русия Андрей Маслов.

– Позволете ми да ви задам няколко въпроса, които интересуват нашата публика. Сръбският народ прави всичко възможно, за да запази Косово и Метохия, въпреки намерението на западните държави да отделят тези територии от състава на Сърбия и образуват втора албанска държава. Каква е позицията на Русия по този въпрос?

– Позицията на Русия за проблема в Косово остава непроменена. Москва категорично и последователно отстоява основните принципи на международното право, зачитането на суверенитета и териториалната цялост на държавите в тяхните международно признати граници. Привързаността на Москва и Белград към тези принципи се подчертава и в подписаната от президентите на Русия и Сърбия на 24 май тази година декларация за стратегическо партньорство.

Опитът от световната, и най-вече от балканската история от последните десетилетия доказва опасността от опитите в едностранен ред се променят държавните граници. Ключов международно-правов документ по проблема в Косово е резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Русия последователно подкрепя приятелска Сърбия по въпроса за запазването на нейната териториална цялост. Подобни позиции имат и много държави, включително и някои членове на Европейския съюз и НАТО. Изхождаме от това, че е най-добре самите сърби да определят своите национални интереси. При посредничеството на Европейския съюз Белград води преговори с Прищина на политическо равнище за решаването на косовския проблем. Ние ще приемем всяко решение, което те могат да вземат заедно.

– Русия и Руската православна църква не признават независимостта на Косово и Метохия. По време на официално посещение в Русия главата на Сръбската православна църква патриарх Ириней поиска от Московската патриаршия помощ за запазването на православието в района. Смятате ли, че участието на Московската патриаршия в косовския въпрос може да бъде важно?

– Трудно е да се надцени приноса на Руската и Сръбската православна църква в укрепването на многовековните връзки между нашите страни. Ясно е, че в трудния момент, който преживява на сръбското православие в районите Косово и Метохия, Руската православна църква не може да остане равнодушна към страданието на братята христиани. Но как точно Московската патриаршия възнамерява да сътрудничи със сръбското православие, включително с Косово и Метохия, е най-добре да поговорите с представител на църквата.

– Проблемът Косово – не само унищожаването на сръбските православни светини, включително и културно наследство на ЮНЕСКО, това са и терористичните групи на албанските сепаратистки, и незаконния трафик на оръжие и наркотици, за което, между другото, често пише „Гласът на Русия”. Имат ли САЩ, ЕС и Русия „пътна карта” за изход от задънената улица по проблема в Косово?

– Наистина, случващото се в контролираната от Прищина част от региона – от унищожаването на културното наследство на цялото човечество, а не само на православните светини, до наказателни престъпления от международен мащаб – е пряка заплаха за съседните страни, и за цяла Европа. В борбата с тези прояви трябва да участват всички основни играчи на международната арена. Ние сме точно за такъв координиран подход на Русия, Европейският съюз и Съединените щати, за провеждане на редовни консултации по балканската тематика с колегите от външните министерства на западните страни.
Що се отнася до „пътната карта”, правителството на Сърбия и властите в Прищина са избрали пътя на преговорите при посредничеството на Европейския съюз. Косово юридически е част от територията на Сърбия и сръбското правителство има право само да реши, как да действа.

– Каква е ролята на западните медии в търсенето на решения на проблемите на Косово? Известно е, че обработката на общественото мнение в Европа и САЩ, обвиняването на Сърбия във всички грехове в навечерието на атаките на НАТО срещу Белград бяха абсолютно безпрецедентни.

– Отговорността на медиите по такива чувствителни въпроси като „горещите точки” и етническото напрежение, разбира се, е изключително голяма. Не е допустима смяна на една обективната картина на случващото се със схема, в която цели страни и народи умишлено се разделят на добри и лоши. Пример за балансиран подход към коментираните теми са такива медии като, например, „Гласът на Русия” и бързо набиращата популярност сред международна аудитория телевизия „Russia Today”.

– Председателят на „Гласът на Русия” Андрей Быстрицкий преди време предложи да бъде създаден общ балкански интернет портал за излагане на мненията на политици и експерти по проблемите на този сложен регион. Според вас, с какво ще бъде полезен подобен сайт?

– На първо място, с това, че позволи да се насочат понякога буйните страсти на Балканите в по-спокойното и взаимноуважително русло на експертните дискусии. Към анализа на регионалните въпроси трябва да бъдат привлечени специалисти по проблемите на Балканите. Надявам се, че ще успеете, и ви желая успех.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Сергей Велев
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 03.08.2013, in Балканите and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: