Мистерия с рестарта на “Белене”


Парламентът на БългарияМистерия с рестарта на “Белене”

Намерението на правителството за рестарт на проекта “Белене” неочаквано изчезна от плана “Орешарски” вчера. В програмата, която от “Дондуков” 1 са разпратили на депутатите от ДПС, такава мярка не фигурира.

В петък премиерът Пламен Орешарски представи на “Позитано” 20 презентация на управленската си програма, в която бе записано “рестартиране на проекта” за втора атомна централа “с ясна финансова структура” и “при потвърждаване на технико-икономическите характеристики”. Едно от предизборните обещания на БСП – партията мандатоносител, е именно изграждането на АЕЦ “Белене”.
На закрита среща в парламента вчера Орешарски представи програмата си на депутатите от ДПС, като получи тяхната подкрепа за действията на кабинета си. “Няма текст за рестарт на АЕЦ “Белене”. Няма такъв израз”, категоричен бе лидерът на движението Лютви Местан пред журналисти. Той даде да се разбере, че ДПС има много резерви към евентуален строеж на нова атомна централа у нас.

За да бъде “екзактен”, Местан прочете какво пише в предоставената му програма: “Подготовка на анализ на технико-икономическите характеристики на проекта “Белене”, прогнозите за електропотреблението в региона и България и финансовата структура на проекта”.

Пред депутатите Орешарски не е говорил за рестарт на “Белене”, но изразил учудване от медийните публикации по темата, разказаха присъстващи. В началото на срещата той уточнил, че е подготвил кратка презентация, за да свършат бързо и да не се засекат с протестиращи. Пред журналисти премиерът уточни, че е нужен анализ, тъй като гледал на АЕЦ “Белене” като на “икономически проект”.

БСП ще настоява увеличението на минималната работна заплата, което също фигурира в плана “Орешарски”, да се случи от 1 октомври, а не чак догодина. Желанието на социалистите било минималното възнаграждение да скочи от 310 до 340 лева, научи “Труд”. И при условието увеличението да се случи само след одобрението на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В ДПС също подкрепят подобна теза – по-високо минимално възнаграждение, но само след консенсус между правителство, синдикати и работодатели. Засега работодателите са категорично против.

Управленската програма на кабинета “Орешарски” ще бъде одобрена от депутатите до края на седмицата. Очаква се с нея в парламента да бъде внесен и екшън план за няколко месеца, в който до спешните мерки да бъдат разписани и конкретните срокове за изпълнението им.

По тях министър-председателят ще се отчита пред депутатите всеки месец. На ДПС Орешарски обещал отчет още в началото на пленарната сесия през септември.

От движението настояли още в плана на кабинета да бъдат разписани мерки, които да гарантират възможност на хора от малцинствата да работят в ключови държавни структури. Не е била обсъждана смяната на областни управители от ДПС, срещу които има протести.

Източник: trud.bg

Posted on 02.08.2013, in Енергийни проекти and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: