Патриарх Теодор II: „Дадох сърцето си на Русия”


Патриарх Феодор II. © Фото: ru.wikipedia.org

Патриарх Феодор II. © Фото: ru.wikipedia.org

В Русия, Украйна и Беларус завършиха тържествата, посветени на 1025-та годишнина от Покръстването на Русия. В тях участваха осем православни патриарси. Сред тях бе и главата на една от най-старите църкви в света – патриархът на Александрия и цяла Африка Теодор II. Той сподели впечатленията си в ексклузивно интервю за радио „Гласът на Русия”.

Поради натоварената програма на честванията това интервю беше взето във влака, в който той, заедно с другите патриарси пътуваха през историческата територия на Русия: от Москва към Киев, а след това към Минск. „Впечатлен съм и развълнуван от това пътуване”,- започна разказа си Теодор II:

– Едно време присъствах на честването на хилядолетието от Покръстването на Русия. Това беше през 1988 година. Тогава служих в Одеса, бях архимандрит в придворието на Александрийската православна църква при Московската патриаршия.
В годините на Съветския съюз никой не делеше другите на руснаци и украинци. За нас всичко това беше Русия. И аз и дадох сърцето си, казва Теодор II:

– Когато учех теология, прочетох една книга за руския светец Серафим Саровски. И седем години подред всяка вечер се молех на Свети Серафим, да ми даде възможност да опозная руската земя. Бог ме чу, и аз живях 10 години в Одеса. Благодаря на Русия и на руския народ за това, че именно тук разбрах много и научих много от това, което днес ми помага в моето патриархално служене.

Вече девет години Теодор II е начело на катедрата на Александрийската църква, една от най-старите в света. А по-рано, преди няколко години, е бил начело на православни мисии в Камерун, Зимбабве, Мозамбик, Ботсвана и Ангола. Мисионер, ценител на изкуството и пазител на православната традиция, патриарх Теодор II пристигна на тържествата в чест на 1025-та годишнина от Покръстването на Русия в труден момент. Засилването на радикалния ислям принуждава православните християни да напуснат териториите, на които някога се е зародило християнството.

– В Египет, ние, представителите на Александрийската патриаршия, сме най-малката общност в страната. Голямата сила в Египет е Коптската църква: броят на последователите й е около 15 милиона души. Сега сърцето ми е особено наскърбено, защото преди няколко дни в Египет отново избухнаха безредици. Фанатичните консервативни мюсюлмани се сблъскват с тези, които искат модерен начин на живот. От честите си контакти с хората, аз осъзнах, че „Братя мюсюлмани” нямат нито възможностите, нито желанието да направят нещо добро за собствения си народ. Те не действат за общото благо, а преследват собствените си интереси. Разбира се, трябва да се отбележи, че патриархиата или лично мен никой никога не е докоснал. Към нас се отнасят с уважение, и не чувстваме агресия от страна на мюсюлманите.

По думите на главата на Александрийската църква, веднага след завръщането си от Египет той възнамерява да се срещне с шейха на мюсюлманите в страната и главата на Коптската църква. Теодор II е убеден, че духовните водачи ще успеят заедно да измислят, как да се предотврати кръвопролитието в страната.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Милена Фаустова
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru/

Posted on 01.08.2013, in Общество and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: