Нови преговори между Израел и Палестина


Нови преговори между Израел и ПалестинаСлед 3 години мълчане двете страни възобновяват диалога помежду си

Създаването на самостоятелна държава Палестина е целта, която палестинци и израелци искат да постигнат в мирните преговори, започнали отново след 3 г. мълчание. Идеята е тази държава да се разпростра в изицата Газа, на Западния бряг и в Източен Йерусалим, каквито са били границите й до 1967г. Израелското правителство утвърди законопроект за референдум по въпроса за мирното споразумение с Палетина, засягащо суверенни територии.  Дипломати отбелязват обаче, че това решение е трудно постижимо, изайми предвид окупирането на все повече територии в тази зона от страна на Израел. До края на деня кабинетът ще разгледа предложението за освобождението на 104 палестински затворници в знак на добра воля , за да се възобнови близкоизточния мирен процес. „При вземането на съдбоносни решения е важно всеки гражданин и гражданка да има възможност пряко да влияе върху бъдещето на нашата страна“, заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Кнесетът (израелският парламент) може да разгледа на първо четене законопроекта за референдум още в сряда. Анализаторите обръщат внимание, че документът засяга само суверенните израелски територии. Затова правителството няма да се нуждае от провеждането на референдум, ако мирните споразумения предвиждат предаването на палестинците на редица територии на Западния бряг на река Йордан. Но ако става дума за обмен на територии в Йерусалим, тогава референдумът ще се състои.

На 26 юли премиерът Нетаняху заяви, че ще настоява Израел да запази 14% от териториите на Западния бряг, защото там има големи израелски селища. „На двете страни им предстои да направят сериозни стъпки и мъчителни отстъпки. Изглежда, че Израел ще трябва да отстъпи земи. От своя страна палестинците ще трябва да признаят държавата Израел и да се откажат от правото на завръщане на бежанците“, подчерта израелският министър Ювал Щайниц. Преговорите между Израел и палестинците трябва да се възобновят в началото на следващата седмица след 3-годишно прекъсване.


 

Pressadaily/В.В.

Реклами

Posted on 29.07.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: