Бъдещето на ЕС е поставено на карта


Бъдещето на ЕС е поставено на картаКризата у нас си е българска – също като кризите в Гърция, Испания, в Италия и т.н. Но ако се вгледаме в процесите, ще забележим, че в тези национални по декори и актьори процеси на карта е поставено бъдещето и на самия Европейски съюз. Първо, защото съвпадението по време на сериозни кризи в група страни членки на ЕС е почти невероятно да е случайно. По-логично е да се предположи, че за тях са изиграли и продължават да играят роля интереси на наднационално ниво – както на равнището на ЕС, така и над него. Второ, защото в основата на кризите стои отношението на обществото към явления и процеси в икономическата и социалната сфера. Като се започне от безработицата и обедняването на широките долни слоеве на обществената пирамида и се стигне до свръхобогатяването на върха й. Трето, защото при всички тези кризи се оспорва управлението, същината на обществения договор, поставен в основата на държавите членки на ЕС. Четвърто, защото при всяка от тези национални кризи отчетливо се проявяват и  линиите на геополитически сблъсъци и напрежения, изразяващи залози в световен план.

Е добре, за какво ни е ЕС с цялата си огромна управленска бюрокрация, ако не е в състояние при криза да помогне? Европейските чиновници се намесват, когато се решават нови заеми, както и за да бъдат „дисциплинирани“ финансите на най-закъсалите. Европейски комисари посещават една или друга страна в криза и отправят повече или по-малко приложими съвети. Че и посланици се случва да излизат от ранга и ролята си и да се превръщат в пропагандатори на добрите пожелания на ЕС. Дори често спрямо отделната страна това не са лоши съвети. В някои случаи следването им е направо необходимост, защото нещата са отишли много на зле и се търси все пак нещо да се спаси.

Но действията на ЕС спрямо страни в криза като България са много далеч от това, което изисква действителността. Защото в най-добрия случай се кърпи положението и се печели време, но не се дават решения по същество. Причината за това не е тайна. Ръководните органи на ЕС не искат да разберат проблемите от равнището на гражданите, на семействата, на младите, на възрастните; или с други думи – в човешкото им измерение. Това високомерие е едната страна на медала. Другата е приоритетът, който ЕС дава в политиката си на лобитата на големите пари и интереси. Затова е необходимо решение както на кризите като тази в България, така и за отчуждението на върха на ЕС спрямо човешките измерения на политиката.

(в. Преса, печатно издание, брой 203 (554) от 28 юли 2013)


 

Владимир Костов

Реклами

Posted on 29.07.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. 4 коментара.

  1. Атанас

    Финансите на ЕС са в плачевно състояние и нямат стратегии.

    Основните стратегии за ЕС са ел.транспорт ,топла вода от слънцето и енергийна ефективност и т.н. подробности съм ги написал тук – http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/07/28/fakti.1134273

  1. Pingback: Бъдещето на ЕС е поставено на карта | Национален репортер

  2. Pingback: Бъдещето на ЕС е поставено на карта | Национален репортер

  3. Pingback: Бъдещето на ЕС е поставено на карта - Национален репортерНационален репортер

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: