Терористите с босненски паспорти


Терористите с босненски паспортиЕдин от основните събирачи на пари дълго време беше суданският гражданин Елфатих Хасанейн, директор на фирма TWRA, която функционираше във Виена от 1987 до 1995 г. Той участваше и в организацията при посещението на Осама бин Ладен в Сараево през 1993 година. За тези заслуги Изетбегович награди г-н Хасанейн с най-високия босненски орден.

През сметките си Хасанейн прехвърли 400 милиона долара за Изетбегович от ислямските страни. Още една фирма във Виена оглавяваше шивачът от Загреб Салим Шабич. Двайсет годни той беше свързан с богати мюсюлмани и дори събираше пари за построяването на джамия в Загреб. Мухамед Чатич е загребски бизнесмен, дълги години живял в Емирствата. Именно оттам той събира средствата от Бахрейн, Катар, Оман, Кувейт, Иран.

Освен тях в „отбора на бирниците ” влизаха Ирфан Левакович и Салих ефенди Чолакович. Има и още едно перо на доходи – бежанците и мюсюлманската (босненската) диаспора. Те са били принудени ежегодно да превеждат пари в Сараево. Според някои данни този източник ежегодно е носел на мюсюлманските политически и духовни водачи в Сараево до 2 милиарда долара.

Според различни оценки в Босна и Херцеговина (БиХ) от 1992 до 1995 г. е имало около 80000 доброволци от мюсюлманските страни (Алжир, Афганистан, Тунис, Пакистан, Египет, Иран, Судан, Чечня). Муджахидините от наемниците лично участваха в избиването на 72000 сърби. Дори местните мюсюлмани отначало се ужасяваха от изтезанията на наемниците единоверци, масовите изнасилвания, кошниците с отрязани глави и концлагерите, където измъчваха и убиваха сърби.

Според данни от проверени източници (официални лица на мисията на ООН и ОССЕ в Сараево, представители на сръбските спецслужби) до ден-днешен в БиХ се намират няколко хиляди муджахидини. Част от тях са легално пребиваващи, след като се ожениха за местни жени. Други получиха от сараевските власти с гражданство. Сега всички те са законни граждани на Босна.

Сега „лоялните граждани”, а до съвсем скоро терористи от целия мюсюлмански свят се намират в централна Босна и живеят на групи в малки планински селища. Тези хора във всеки един момент могат да започнат да се занимават с диверсия и да поставят нови мини на най-неочаквани места, а с това и да доставят оръжие във всяка една част от Западна Европа.

Някои бази за подготовка на терористи бяха под опеката и контрола на ирански дипломати под маскировката на различни хуманитарни помощи. Те обучаваха курсанти не само в диверсия, но и ги учеха да изготвят подаръци под формата на играчки и сладолед, които после се оказваха смъртоносни мини. Един от тези „хуманитарни университети” за терористи се намираше само на осемдесет километра от Сараево в местността Бакотици. Там живееха 200 до зъби въоръжени доброволци. И почти всеки доброволец от Бакотици имаше прекрасни връзки с командването на сараевската армия.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Константин Качалин
Гласът на Русия –  http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 27.07.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: