Папа Франциск в Бразилия: Паството е по-важно от протокола


Папа Франциск в Бразилия: Паството е по-важно от протокола Бразилската визита на Папа Франциск за пореден път показа, че Ватиканът е коригирал курса в социална посока. Папата през цялото време нарушава предварителния план, опитвайки се да общува с хората, като създава много грижи на 30-хилядната армия на службите за сигурност. Освен това, първото посещение на Папата в чужбина е съпроводено от вълнения както в природата, така и в обществото: в южната част на Бразилия, падна сняг, а страната е обхваната от протести на представителите на средната класа.

Рио де Жанейро посрещна Папата с необичайно студено време – само 14 градуса по Целзий. А в южните щати на Бразилия за първи път от 38 години падна сняг. Папата пристигна в най-голямата католическа страна в света в пика на масовите социални и политически протести. Но посещението именно в тази страна, и именно по това време, подчертава желанието на Ватикана да потвърди социалната насоченост на новия си курс, и също така да разбере настроението на средната класа в света по примера на Бразилия, смята заместник-директорът на Института за Латинска Америка на Руската академия на науките Борис Мартинов:

– Папата е човек, който иска да засили влиянието на католическата църква, затова новият и курс трябва да предложи отговори на предизвикателствата на нашето време. Посещението на Папата има познавателен характер: Църквата иска да разбере какво представлява средната класа, която се появи от нищото и сега активно предявява своите изисквания в цялата сфера на политическия, социалния и икономическия живот.
Папата обича да нарушава правилата. През трите дни престой в страната – въпреки плана и всички изисквания на службите за сигурност – Папата се движеше в най-евтината кола от парка на Ватикана. И използваше всяка минута за да говори с хората. Това се повтори и в третия, ключов ден от посещението му.

В Апаресида Папата откри първата публична меса, като се обърна към хората с поучителна проповед, а след това отиде да вечеря. При това, папата покани готвачите и сервитьорите да се присъединят към вечерята.

Според легендата, в Апаресида през 1717 година, местни рибари хващат малка статуя на Дева Мария. Оттогава тя се смята за чудотворна. Дева Мария от Апаресида става покровителка на страната, а деня в който е намерена – 12-ти октомври – национален празник в Бразилия.

По-нататъшната програма на Папа Франциск включва разговори с вярващите и преминаване по крайбрежната улица на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, където се очакват огромен брой поклонници и нови предизвикателства за службите за сигурност. Въпреки това, властите на Рио уверяват, че те са готови за всякакви необичайни ситуации, които могат да възникнат по време на визитата на Папата, която ще продължи до 28 юли.

Маргарита Богатова
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 26.07.2013, in Общество and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: