Русия ще опише правилата на играта в киберпространството


Русия ще опише правилата на играта в киберпространството В близко бъдеще в Русия може да бъде приет основополагащ документ за държавната политика в областта на киберсигурността. Неговата цел е да определи, как да се реагира на кибератаките и международните киберконфликти. Според експерти, такъв документ е трябвало да бъде приет отдавна.

Политиците и независимите експерти все по-често казват, че информационни атаки се използват повсеместно и щетите от тях понякога са по-големи от тези от традиционните оръжия. Чрез електронните мрежи данни си обменят банките, държавните агенции, които могат да бъдат потенциални цели за кибератаки, каза президентът на компанията „Инфорус” Андрей Масалович:

– В момента мощта на кибероръжието вече е такава, че това дава възможност за изключване на електроенергийната система на цели региони, на елементи от железопътната и авиациационната инфраструктура. Това не е теория, а реална заплаха.

Според експерти, най-уязвим за хакерските атаки е банковия сектор. При това жертви на кибертерористи стават и частни, и държавни финансови структури. Миналата година, международна група от хакери организира няколко атаки срещу Банката на Литва. Тази пролет престъпниците извадиха от строя компютърните системи на няколко водещи южнокорейски банки и телевизии. По различно време бяха атакувани американски банки, международни системи за плащане, сайтът на руската „Сбербанк”.
В отговор водещите държави започнаха да създават международни експертни групи и комисии за борба с кибертероризма. През юни тази година, Русия и САЩ формираха съвместна работна група по въпросите на заплахите на информационното пространство. Според експертите, работата на руската страна в това направление е сериозно затруднена от липсата общ център и общи правила на играта. Роман Ромачев, чиято компания „P-Tech” работи в областта на бизнес разузнаването, каза, че именно подготвеният документ за основите на държавната политика в областта на киберсигурността трябва да се запълни тази празнина:
– Това е много необходим документ. В Русия на практика няма правила в областта на киберсигурността. У нас с това се занимават няколко силови структури, като част от функциите прехвърлени на администрацията на президента. Трябва да се поучим от опита на американците – те имат общ щаб, който се занимава с този проблем.
Според Ромачев, подобен общ център за управление на киберсигурността е нужен и на Русия. Експерти отбелязват, че „бойното поле” в киберпространството едва се формира, като засега нито една от страните няма явно предимство. А значи, всеки от големите световни играчи има шанс да разработи оръжие, превъзхождащо съперниците му, и да се превърне в лидер в новата перспективна област. Някои анализатори го наричат усвояване на ​​пространството, съпоставимо с покоряването на космоса.

Мнението на редакцията може да не съвпада с мнението на автора.

Влад Гринкевич
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 24.07.2013, in Наука и технологии and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: