Новата бойна екипировка „Ратник” за руските военни


Новата бойна екипировка „Ратник” за руските военни В Русия завършват изпитанията на бойната екипировка „Ратник”. В началото на 2014 година комплектът ще започне да постъпва във войските. Държавната отбранителна поръчка планирала купуването на няколко десетки хиляди комплекти за сухопътните войски.

В създаването на екипировката за „войника на бъдещето” участваха десетки отбранителни предприятия и научно-изследователски институти. Така че „Ратник” е въплъщение на съвременни научни и технически идеи с използване на най-нови материали. Войсковите изпитания на „Ратник” се проведоха през декември 2012 година.

Екипировката включва съвременно стрелково оръжие, ефективни комплекти за защита, средства за разузнаване и съобщения – около десет различни подсистеми. Особено внимание е отделено на ефективната защита на войника на полето на боя, отбелязва главният редактор на вестник „Военно-промищлен куриер” Михаил Ходоренок:

– „Ратник” е по-добра по всички характеристики, отколкото беше предишната екипировка, и превъзхожда френския аналог FELIN, който първоначално се разглеждаше като основен образец. „Ратник” осигурява значително най-добрата защита на военнослужещия от стрелково оръжие, парчета от снаряди и мини.

Многослойният шлем, включен в комплекта, издържа попадане на куршум от пистолет от разстояние 5-10 метра. Комбинезонът ще защити от парчета от гранати и снаряди, а бронираната жилетка – от поражение на стрелково оръжие, в това число бронебойно. Теглото на „Ратник” е 20 кг., което е с 6 кг. по-малко, отколкото на FELIN.

Комплектът е приспособен за действие в различни условия, по всяко време на денонощието, отбелязва военният наблюдател на вестник „Космомолска правда” Виктор Баранец:

– В комплекта е включено и оръжие. Това ще бъде най-новият автомат АК-12. Сега завършват заключитените изпитания. Конструкторите отстраняват последните претенции, които предявиха войници и офицери.

Повишено внимание е отделено в „Ратник” на съвременните средства за съобщения и навигация. Именно те липсваха в екипировката на руските военни по време на руско-грузинския въоръжен конфликт в 2008 година, отбелязва Михаил Ходоренок:

– По време на предишните военни конфликти, връзката на военнослужещите на полето на боя се извършваше със значителни трудности. В този комплект тези проблеми до голяма степен са решени.

„Ратник” е оборудван със система за управление, която включва средства за съобщения и опознаване. Системата позволява да се предава информация за местонахождението на войника на командния пункт.

Планира се изпитанията на новата екипировка да завършат към края на годината За пълното преминаване на въоръжените сили към новия комплект на бойна екипировка ще бъдат необходими 5 години.

Олег Нехай
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 18.07.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: