Сноудън реши: Той се умори от живота в транзитната зона


Сноудън реши: Той се умори от живота в транзитната зона Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън поиска политическо убежище в Русия. Такъв е резултатът от срещата на разобличителя на американските спецслужби в московското летище „Шереметево” с руски юристи и правозащитници, който може да се нарече очаквана сензация.

В отговор на молбата на бившия говорител на ЦРУ прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че условията остават същите – прекратяване на дейността, насочена срещу интересите на САЩ и причиняваща щети на отношенията между двете страни. На 12 юли Сноудън потвърди съгласието си с това условие.

Своята версия за събитията в интервю за „Гласът на Русия“ изказа политологът Сергей Михеев:

– Мисля, че той просто е уплашен. След инцидента със самолета на президента на Боливия той може да не долети до Латинска Америка. Затова той поиска временно убежище в Русия. Очевидно, че той не иска гражданство, но се нуждае от на статут на бежанец и временно убежище. Той просто е уморен от живота в транзитната зона на „Шереметево”.

Председателят на Държавната Дума Сергей Наришкин заяви, че Русия трябва да предостави политическо или временно убежище на Едуард Сноудън, тъй като той е заплашен от смъртно наказание. На свой ред, членът на Обществената палата на Русия Олга Костина заяви, че правозащитниците възнамеряват да подготвят декларация в подкрепа на молбата Сноудън за политическо убежище, която ще бъде адресирана до президента Владимир Путин.

Ръководителят на руското отделение на международната правозащитна организация „Amnesty International” Сергей Никитин не вижда причини за наказателно преследване и екстрадиция на бившия агент на ЦРУ. Освен това, според Никитин, Сноудън не трябва да бъде предаван на властите на САЩ, защото там може да бъде измъчван. В момента той е под защитата на член 14 от международната декларация за правата на човека като човек, който е подал молба за политическо убежище. Във връзка с това, той не може да бъде екстрадиран в родината си. А и искане от страна на САЩ няма.

Известният адвокат, професор Янис Юкша смята, че на Сноудън е крайно необходима помощ от страна на Русия или някоя друга цивилизована страна:

– Дали Русия ще вземе положително решение – това зависи от много неща. Като цяло, смятам, че всяка държава, която се смята за демократична, и въобще световната общност като цяло, трябва да помогне на Сноудън.

 Впрочем, някои участници в срещата се отнесоха към резултатите от нея прагматично. Така, упълномощеният по правата на човека Владимир Лукин заяви, че Сноудън се нуждае от защита, но би било по-добре, ако статутът на бежанец му бъде даден не от Русия, а от международна организация. Според омбудсмана, освен правата на човека, има и държавни интереси. И в тази връзка, той се страхува от влошаване на руско-американските отношения, ако все пак Русия даде убежище на Сноудън.

Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 13.07.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: