Руските ВВС ще получат изтребители Т-50 в комплект с най-новото пилотско снаряжение


Руските ВВС ще получат изтребители Т-50 в комплект с най-новото пилотско снаряжение За пилотите на най-новия изтребител от пето поколение Т-50 е създадено уникално защитно снаряжение, което ще компенсира дългите свръхнатоварвания. Разработката на руските специалисти няма аналог в света.

Новото снаряжение ще позволи на пилотите да извършват маневри при претоварване 9G. За сравнение: при излитане обикновеният пътник в самолет изпитва претоварване 1,5 G, а космонавтите при излитането и кацането от 4 до 6 G. Комплектът от два костюма и система за компенсиране на налягането е разработен от специалисти от научно-производственото предприятие „Звезда”. Организацията е сред световните лидери в създаването на индивидуални системи за животоосигуряването на пилотите и космонавтите. В скафандър от „Звезда” е бил облечен и Юри Гагарин, прокарал път в космоса.

Противотоварният или височинният пилотски костюм се избира преди полет в зависимост от височината – до 12 хиляди метра или до 23 хиляди метра. Гащеризоните са направени от термоустойчива материя с вградени камери и тръбички. През тях се подава въздух, който надува костюма. Материята притиска от всички страни тялото на пилота и предотвратява стичането на кръв от главата, което е изключително важно, подчертава заслужилият летец-изпитател на Русия Магомет Толбоев:

– Дълго време работех над претоварванията, стигащи до 12 единици. Единственият проблем е да се спре стичането на кръвта от главата надолу. При твърде високо налягане главата изпитва дискомфорт.

Костюмът се включва към прибор за налагяне, който при претоварване не само изпълва празните места с въздух, но и подава кислород в дихателната маска, отбелязва началникът на сектора по авиационна и космическа медицина на „Звезда” Сергей Филипенков:

– Първо, той има конструкция, която осигурява по-голяма площ на повърхността при компенсиране на претоварванията чрез противоналягане на тялото. Второ, в този костюм има специално устройство за опъване, което подобрява предаването на противоналягането. Накрая, използва се дишане с повишено, излишно с оглед на обкръжаващата атмосфера, налягане.

Най-новите руски бойни изтребители, особено от поколение четири ++ (Су-35, МиГ-35), като изобщо не говорим за петото, се характеризират с високо ниво на маневреност. Това е сериозен фактор, позволяващ да се постигне превъзходство в боя. Опитните летци-изпитатели смятат, че в самолет Т-50 без компенсиране на налягането заради свръхманевреност пилотът ще бъде застрашен от тежки последствия при виражите и преобръщанията. Новото снаряжение ще позволи на пилотите да извършват маневри с продължителност до 30 секунди при претоварвания 9G.

Олег Нехай
Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 11.07.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: