В Полша с нова сила се разгаря скандалът заради добива на шистов газ


В Полша с нова сила се разгаря скандалът заради добива на шистов газ В Полша се засилва противопоставянето между местните жители и американския концерн, който се занимава с добива на шистов газ.

Вече няколко дни поред пътищата към територията, на която се провеждат сондажни работи, се блокират от трактори. Според полските селяни, „стените на техните домове се напукали, водата в кладенците станала мътна”.

Отначало жителите на местността Журавлов, в юго-западната част на Полша, били във възторг: ще дойде газ, а заедно с него и благосъстояние. Американският концерн „Шеврон” обещал да добие трилиони кубически метри шистов газ, който се намира именно под полетата и пасищата около Журавлов. Такива запаси биха могли да осигурят потребностите на полската икономика за близките двеста, а дори и триста години. Но надеждите за скорошно богатство и мечтите за газова независимост от Русия за сега не се сбъдват. По оценки на Варшавския държавен геологически институт, шистовият газ е много по-малко, отколкото предполагали първоначално. След това полските еколози заговориха за сериозни рискове за околната среда. Тяхното мнение споделя и руският експерт Андрей Фролов:

– Всяка намеса в природата е сама по себе си опасна. А ако това се прави по закрит способ, то там могат да се образуват празноти, може почвата да пропадне. А откритите разработки разрушават повърхността. Това при всички случаи това е ущърб за природата.

Противопоставянето на жителите на Журавлов срещу американската компания „Шеврон” започна миналата сряда, когато строителна бригада поискала да загради част от полето, арендувано от концерна, местни жители натоварили докараните материали обратно в камиона, а полето било блокирано от трактори. Страстите се нажежават и от новините от съседното село, където се провеждат проучвателни работи по търсене на местонаходища на шистов газ. Полски селяни съобщават, че в домовете им кухненските съдове падали от шкафовете, а стените се напукали. Но най-страшното за жителите на Люблинското воеводство, което се слави със запасите от чиста питейна вода, станало това, че известно време след началото на сондажните работи, водата в кладенците станала мътна.

„Шеврон” вече се опита да се добере до полски шистов газ през пролетта на тази година, но неуспешно. Тогава на помощ на жителите се появи закон за охрана на птиците по време на виене на гнезда от 1 март до 1 юли. Американският концерн бил придуден да отстъпи. Според американците, този път нищо няма да им попречи: те имат всички документи и за проучвателни работи, и за сондиране. Демонстрантите вече се обърнали за помощ към юристите, които търсят възможности да отложат началото на сондирането. Да подкрепят полските селяни пристигнали еколози от Чехия и Литва, за своята подкрепа заявили фермери от САЩ, Ирландия, Румъния, а също вдовицата на Джон Ленън – Йоко Оно.

Ксения Мелникова
Гласът на Русия –  http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 11.07.2013, in Енергийни проекти and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: