Ядрената енергия трябва да стане по-разбираема


Ядрената енергия трябва да стане по-разбираемаКлубът на държавите притежаващи собствени АЕЦ продължава да се разширява. При това за мнозинството от редовите потребители, атомната енергия се осоциира преди всичко с авариите в Чернобил и Фукушима.

Да бъде променено отношението на хората към мирния атом може единствено като се обяснява, че той е източник на най-евтина и екологично чиста енергия. За това на закриването на форума „Атомната енергетика в 21-ия век” заяви ръководителят на „Росатом” Сергей Кириенко.

Електроенергията получена в атомните централи остава най-евтината и въпреки всичко най-безопасната. Тя спомага за повишение на енергийната сигурност и помага в борбата с промяна на климата на планетата. Тези тезиси се съдържат в заключителното заявление прието от участниците в конференцията „Атомната енергетика в 21-и век”, която се проведе в Санкт Петербург от 17 до 29 юни.

Както подчерта генералният директор на „Росатом” Сергей Кириенко, вече като иновационен отрасъл атомната енергетика дава импулс за развитието на науката в други области. Пример за това може да послужи появилата се сравнително неотдавна атомна медицина. Затова няма нищо удивително, че броят на страните, които искат да се сдобият със собствени АЕЦ расте, а онези които вече имат такива централи – въвеждат в експлоатация нови блокове.

Впрочем, съществуват и изключения от общото правило. Така например, Германия планира към 2022 година да закрие всичките свои АЕЦ. Такова решение беше прието след аварията в японската централа „Фукушима-1”. Между другото, всички участници в конференцията непрекъснато повтаряха, че именно сигурността е главен приоритет на ядрения отрасъл. А опитът на Фукушима е взет предвид и подобна трагедия вече никога няма да се повтори.

Заместник-министърът на националното развитие на Унгария Пал Ковач в беседа с кореспондента на „Гласът на Русия” разказа, как се създава позитивен имидж на ядрената енергетика в Унгария:

– Нашата АЕЦ „Пакш” всяка година се посещава от над 30 хиляди души. Това са обикновени хора, които просто искат да видят как работи централата. И ако вие открито показвате как тези технологии работят, какво дават, какви проблеми (големи и малки) възникват при нейната работа, то тогава хората ще подкрепят повече ядрената енергетика.

 

Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 03.07.2013, in Икономика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: