Опозицията на Египет иска оставката на президента


Опозицията на Египет иска оставката на президентаОпозицията на Египет предявила на президента Мохамед Морси ултиматум – или във вторник той ще обяви за оставката си, или в републиката ще започне обща акция на гражданско неподчинение.

На 30 юни, в годишнината на инаугурацията на президента, в Кайро и други градове на Египет се състояха многобройни протестни акции, които преминаха във въоръжени сблъсъци между привърженици и противници на действащата власт. В резултат 14 души загинали, статици били ранени. Експертите се опасяват от нова спирала на гражданска война.

В отговор на призива на Морси за национален диалог и неговото признание, че през първата година от работата му на поста президент били допуснати грешки, които той е готов да поправи, привържениците на опозицията заявили, ще няма да се съгласят на компромис. Те заплашват да вдигнат народа и да повторят историята от преди две години. Ето какво заяви за „Гласът на Русия” генералният секретар на Социалистическата партия на Египет Ахмед Шаабан:

– Всъщност, сега се наблюдава втора вълна на египетската революция, която започна в началото на 2011 година. Но революцията започнаха едни хора, а от нейните резултати се възползваха други – властта завзеха „Братя мюсюлмани”. Това стана в резултат от сговор между „Братя мюсюлмани” и Висшия военен съвет на страната под покровителството на САЩ. „Братя мюсюлмани” започнаха политика на ислямизация на страната, но при това не можаха да изведат страната от икономическата криза и не решиха социалните и политическите проблеми.

Независимо от това, че формално Мухамед Морси напуснал редиците на „Братя-мюсюлмани”, неговото име, както и преди, го свързват с ислямистите. Именно сред ислямистите има най-голям брой привърженици на Морси. Те наричат опозиционерите „врагове на революцията”, а на критиката по адрес на действащите власти отговарят, че президентът е само една година на поста и за това време е невъзможно кардинално да промени ситуацията. Но египетският народ вече не вярва на обещанията, че всичко ще бъде наред, и че трябва да се изчака, посочва руският експерт Сергей Демиденко:

– В Египет 50% от населението живее под чертата на бедност. Те очакват от новата власт подобрение на положението си. А новата власт не е в състояние да направи това. Проблемът е в това, че Партията за свобода и справедливост, ако се анализира нейната програма, не предвижда никакви възможности за подобрение на живота на населението. Тази програма е чист популизъм.

И като резултат от изминалата година, Мухамед Морси започна да губи привържениците си. Опозиционното младежко движение „Бунт” за кратък срок успя да събере 22 милиона подписи под инициативата за провеждане на предсрочни избори за президент на държавата. Това е почти два пъти повече, отколкото броят на гласовете, дадени за Морси на изборите.

В създалата се ситуация напълно са обосновани опасенията, че кръвопролитието в Египет ще продължи. За сега армията запазва неутралитет. Но според експерти, ако в близко време властта и опозицията не успеят да се договорят, то в този диалог ще наложи да се намесят генералите, а с тях, както е известно, разговорът е кратък.

 

Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 02.07.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: