Сергей Кириенко: главният урок от „Фукушима-1” – приоритет на сигурността


Сергей Кириенко: главният урок от „Фукушима-1” – приоритет на сигурносттаПерспективите за развитие и сигурност на мирния атом станаха главни теми на обсъжданията на международната конференция „Атомната енергия в 21-ия век”, която се провежда в Санкт Петербург под егидата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Във форума участват делегати от над 80 страни на света. Сред тях са чиновници от най-висок ранг, а също ръководители на профилни компании.

„Безопасност” – това е ключовата дума за всички участници във форума. И това не е удивително. След аварията на Чернобилската АЕЦ и в японската централа „Фукушима-1”, за обикновените хора атомната енергия се асоциира преди всичко с мащабни катастрофи и човешки жертви. А в същото време специалистите, говорейки за атомната енергия, на първо място отбелязват нейната екологичност. Това подчерта и ръководителят на „Росатом” Сергей Кириенко:

– Простите изчисления, които бяха направени по време на разгърналата се след „Фукушима” дискусия, показват, че атомните централи с всяка година мащабно съкращават общото изхвърляне на въглероден двуокис в атмосферата. Да си представим, че всички АЕЦ в един момент прекратят работа. Това ще означава допълнително изхвърляне ежегодно на 1 млрд. и 700 милиона тона въглероден двуокис в атмосферата.

За редовите потребители на атомна енергия, това означава още и ниски цени на електроенергия. А за държавите – това е залог за икономическо развитие. За това напомни представителят на китайската делегация. Той съобщи, че след аварията в АЕЦ „Фукушима-1”, неговата страна не само, че не се отказала от атомната енергия, но и въвела в експлоатация още четири нови блока. Сега КНР строи още 10 блока. За да бъде реализирана в живота „китайската мечта”, на страната е необходим ефективен и екологически чист източник на енергия. Подобни тези изказа и Сергей Кириенко:

– В близко бъдеще без атомна енергетика е невъзможно да бъде осигурено устойчиво енергийно снабдяване на света Днес е очевидно, че достъпът до надежден източник на енергия, какъвто е атомната енергетика, служи за много страни като ключово условие за стабилно развитие.

Говорейки за лидиращите позиции на Русия в сферата на атомната енергетика, вице-премиерът Дмитрий Рогозин спомена за нейните научни традиции. В страната отдавна е създадена много силна школа от учени-физици. А „Росатом” редовно провежда конкурси и олимпиади за ученици, като подбира най-надарените от тях. Благодарение на това, Русия успява да поддържа възпроизводство на специалисти по атомна енергетика.

 

Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru/

Posted on 30.06.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: