В „астероидния” проект на НАСА има трудности


В „астероидния” проект на НАСА има трудности„Астероидната иницатива” на НАСА още на първия етап се сблъска със сложности. Сред астероидите не могат да намерят нито един подходящ. Експерти допускат, че проектът може да бъде преразгледан.

Същността на „инициативата”, обнародвана през април, се състои в следното. Избира се небесно тяло с маса около 500 тона, към него се изпраща автоматичен кораб, който ще прехване „трофея” с особена „чанта” и ще го премести на стабилна орбита около Луната. А в 2021 година към него ще излети пилотиран кораб „Орион”. Астронавтите ще кацнат на повърхността на небесното тяло и ще вземат образци. Освен научната ценност, това трябва да стане практически опит за експедиции на Марс. Проектът отговаря на стратегическите планове на САЩ в космоса, според които американците трябва да кацнат на астероид.

След като изучили параметрите на 10 хиляди известни обекта, специалисти от НАСА стигнали до извода, че под необходимите параметри нито един от тях не подхожда. Ако се отсеят големите тела, то ще останат няколко потенциално приемливи претендента. Но те или преминават далеч от Земята, или прелитат с твърде голяма скорост, за да могат да бъдат прехванати.

„Астероидната инициатива” беше уезвима от самото начало, казва редакторът от списание „Новини на космонавтиката” Игор Афанасиев:

– Астрономите потвърждаваха, че в нашата Слънчева система има подходящи астероиди, но те не се виждат със съвременните телескопи. Затова или трябва да се търсят нови, или да се излиза от това положение по друг начин. Моето мнение е, че самата задача била поставена малко изкуствено. Привличането на астероид и кацане на него звучи примерно така: „ако Мохамед не отива в планината, то да преместим планината при него”.

Какъв е изходът? В НАСА виждат два варианта. Първо, да се постараят да намерят подходящ обект сред все още не откритите. Броят на небесните тела, които редовно прелитат през пространството около Земята, може да достига половин милион. Но за да могат те да се видят, е необходим специален телескоп, работещ извън границите на земната атмосфера. Планира се такъв апарат „Сентинел” да бъде изстрелян в 2017 година. Още един вариант е да се отцепи 100-тонен отломък ог голям астероид и да се работи с него. Как и с какво да се отцепи, за сега не е ясно. Обикновен взрив ще даде много малки отломъци. Големите астероиди имат и други предимства: те не са еднородни по своята структура, което дава възможност да се вземат проби от различни негови части.

Според събеседника на „Гласът на Русия”, сега в конгреса на САЩ продължават дебатите по финансирането в бюджета за 2014 година на мисията по прехващане на астероид. Най-вероятно конгресмените знаят за трудностите на астероидния проект. Но дали той ще бъде отменен, или не – зависи от лобистите от НАСА и промишлената сфера.

Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru/

Posted on 30.06.2013, in Наука и технологии and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: