Наркотиците – генератор на политическата нестабилност


Наркотиците – генератор на политическата нестабилностНа презентацията на Световния доклад за наркотици-2013 във Виена, кореспондентът на „Гласът на Русия” взе интервю от директора на Федералната служба на Русия за контрол на оборота на наркотици Виктор Иванов.

На какво бихте искали да обърнете особено внимание, говорейки за доклада по наркотиците?

– Поредният Световен доклад без съмнение съдържа значително количество факти, отразяващи ситуацията в света. Но при това вниманието не са акцентира върху главния проблем – мащабите на производството на наркотици в Афганистан. В документа се говори само за един от проблемите. Според мен, това не дава възможност ясно да се формулира необходимостта от особени действия за решение на този особен проблем.

До голяма степен действията по отношение на наркопроизводството в Афганистан не са достатъчни, особено ако се сравнява с онова, което се прави в Западното полукълбо – В Колумбия и Мексико.Там ежегодно се унищожават повече от половината посеви от кока, докато в Афганистан само около 2%.

Съществува мнение, ще след изтеглянето на войските от Афганистан, ситуацията може да се влоши, в това число и за Русия.

– Няма накъде повече да се влошава. Производството е достигнало такива мащаби, че се реализират само 30% от ежегодната продукция, извършва се процес на натрупване на наркотици на скрити складове на територията на Афганистан.

Тематично направление на доклада са психоактивните вещества. Какво можете да кажете за това?

– Това е проблем за целото човечество, тъй като химическите и фармацевтичните технологии са изключително развити, използват се възможности на нанотехнологиите, и, разбира се, от това побързаха да се възползват криминалните елементи, които се стараят да синтезират нови вещества, съдържащи психоактивни субстанции. Затова ние фиксираме стремителен ръст на синтеза на нови психоактивни вещества, които се появяват един път седмично. Това изисква бързи и адекватни действия на държавите и обществото, за да направят този процес контролиран.

Участва ли Русия активно в професионалната подготовка на наркополицаи?

– Необходимо е да бъде изработена нова антинаркотична политика. Без съмнение, това трябва да бъде балансиран подход към решението на проблемите на наркоманията и незаконния оборот на наркотици. Отделни страни се опитват да ни натрапят решение за легализация на наркотиците. Смятаме, че това не трябва да се прави.

Наркотърговците вече са изпреварили терористите, престъпниците, убийците в използването на усъвершенствани методи за пласмент на своята продукция в името на баснословни печалби. И затова въпросите на подготовка на наркополицаи е значителна част от нашата работата.

Игор Белов

Гласът на Русия – http://bulgarian.ruvr.ru

Posted on 29.06.2013, in Общество and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: