Сноудън помолил за политическо убежище в Еквадор


Сноудън помолил за политическо убежище в ЕквадорБившият сътрудник на ЦРУ и разобличител на специалните служби Едуард Сноудън помолил политическо убежище в Еквадор. За това написал в Тwitter министърът на външните работи на тази страна.

Сноудън пристигнал със самолет от Хонконг в Москва. В понеделник той ще продължи пътешествието и ще замине за Куба. Но и на Острова на свободата той няма да се задържи. Къде е сега Сноудън никой не знае, никой от журналистите не го е видял.

Редовният рейс на руската авиокомпания „Аерофлот” SU213 пристигна от Хонконг в Москва в 17.15 часа по московско време. На борда бил Едуард Сноудън. Едни го наричат предател и шпионин, други – разобличител и герой. Няколко часа преди кацането на самолета, в терминал F се събрали кореспонденти на руски, американски и китайски медии. Някои дори купили билети за който и да е международен рейс за да могат да минат в зоната на излитане и да се окажат по-близко до Сноудън. Те се надявали макар и през стъклените витрини да го видят как той ще мине в транзитната зона. За него Москва не е краен пункт на пътуването. В понеделник Сноудън планира да излети за Хавана. Той трябва да премине в транзитната зона, където ще му се наложи да чака почти двадесет часа. Гражданинът на САЩ няма руска виза, така, че той не може дори да излезе от терминала.

Независимо, че полетът на Сноудън от Хонконг от момента на излитането на самолета го следяха световните медии, Сноудън се постарал да пристигне в Русия инкогнито. Пътниците на рейса Хонконг-Москва явно не са били готови, че тях ще ги посрещнат с телевизионни камери и диктофони. Те се учудвали на въпросите за загадъчния пътник. Журналистите дори им показвали снимката на младия човек, но пристигналите от Хонконг туристи отговаряли, че Сноудън не е бил в салона икономическа класа.

Самият американски беглец е придвидил допълнителното внимание на летището и избегнал пресконференции. След кацането на летището, самолетът не се скачил със специалния „ръкав” за влизане направо в залата за пристигнали пътници и те били докарани в терминала с автобус.

Известно е, че Сноудън го придружава представителката на Wikileaks Сара Харисън. Но в обичайната зала за пристигналите пътници Едуард Сноудън така и не се появил. Вниманието на журналистите било пренасочено към кола с дипломатически номера, каквито в ВИП-площадката за официални делегации не били малко. На едната от колите – BMW, 7-ма серия се развявало знаменцето на Еквадор. По някои сведения посланикът на тази страна се срещна със Сноудън на летището.

 

Външният министър на Еквадор Рикардо Патино потвърди факта, че разглежда запитването на Едуард Сноудън да му се предостави политическо убежище.

Posted on 24.06.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: