В Полша Украинската въстаническа армия я признали за отговорна за геноцид


В Полша Украинската въстаническа армия я признали за отговорна за геноцидВъв Варшава била приета резолюция, обвиняваща Украинската въстаническа армия (УВА) в геноцид. В документа става дума за масово избиване от бандеровци на етнически поляци, които живеели на територията на Волина. Тези трагични събития станали в 1943 година. Но техният отзвук омрачава текущите отношения на Полша и Украйна.

Сеймът на Полша приел резолюция по повод 70-годишнината на Волинската трагедия. В този документ събитията от 1943 година са наречени „етническа чистка с признаци на геноцид”. Полските депутати възложили отговорността за това престъпление на Украинската въстаническа армия. В резолюцията също се твърди, че тогава жертви на УВА станали около 100 хиляди етнически поляци. При това, както подчертава ръководителят на Фонда „Историческа памет” Александър Дюков, полската страна в случилото се обвинява Украйна не като държава, а само членовете на ОУН (Организация на украинските националисти) – УВА:

– Тези организации действително извършвали мащабни етнически чистки във Волина. При това, тези чистки били планирани предварително, още преди нападението на Германия срещу Съветския съюз. Тези чистки се провеждали по специално разработени планове и затова характеризирането на ОУН и УВА като престъпни организации е напълно правомерно.

Трактуването на историческата роля на ОУН-УВА не за първи път става пречка в отношенията между Полша и Украйна. Така например, през април полските парламентаристи обявили готовност да разгледат проектозакон, признаващ ОУН-УВА за престъпни организации. По такъв начин, за престъпник бил признат и кумирът на радикалните украински националисти Степан Бандера. Това предизвикало негодуване на партията „Свобода”. Нейните представители във Върховната Рада обещали в отговор да подготвят документ, в който за престъпна организация би била обявена полската Армия Крайова.

Наистина, днес политическата конюнктура е такава, че Киев не може да си позволи да разваля отношенията си с Варшава, смята руският експерт Олег Неменский:

– Сега Украйна моли Полша да й помогне в подписването през ноември на споразумение за асоцииране с Европейския съюз, тъй като Полша е главен промоутър на Украйна на европейско равнище. При такова положение, на Украйна ще бъде трудно да изразява твърда негативна реакция, да приема изявления против Полша с конфронтационен характер.

Артьом Кобзев

Posted on 24.06.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: