5 г. евродепутат = 108 г. българска заплата


ЕвропарламентОбикновените граждани на Европейския съюз трябва да работят средно 55 години, за да спечелят сумата, която получава един депутат в Европейския парламент за петгодишен мандат – около един милион евро.

Това показва изследване на германския портал за сравняване на цените „Прайсферглайх“ (preisvergleich.de), цитиран от БТА.

В България средният доход е едва 9948 евро на година, което означава, че обикновеният български гражданин трябва да работи 108 години, за да достигне дохода на един евродепутат, се посочва в проучването.

За сравнение в Люксембург обикновеният гражданин трябва да работи 24 години, за да спечели сумата, която един народен представител получава за пет години в Европейския парламент. На обикновеният германец за тази цел са му нужни 39 години, на британец – 40 години, на италианец – 45 години, а на гражданин на Полша – 78 години, показва изследването.

Евродепутатите печелят повече от всички техни колеги в националните парламенти в ЕС. Средната заплата на членовете на Европейския парламент е 17 827 евро на месец или 213 924 евро на година. Към тази сума евродепутатите получават и различни добавки, например за пътуване и други разходи, а също пари за офиси и персонал, с което месечната им заплата достига 21 209 евро или 254 508 евро на година, сочи проучването.

Един евродепутат получава 1 069 622 евро за петгодишен мандат. Като се има предвид, че средният доход на гражданите в ЕС е 21 844 евро на година, това означава, че членовете на Европейския парламент печелят с 878 процента повече от обикновените хора в общността, заключава „Прайсферглайх“.

В сравнение със средния германски гражданин те печелят с 674 процета повече, а във Франция този показател достига 740 процента.

Най-голяма е разликата в България, отбелязва в електронното си издание в. „Трибюн“, който цитира същото изследване. Евродепутатите печелят с 2051 процента повече от средния български граждани, се посочва в публикацията.

Източник: dir.bg

Posted on 22.06.2013, in Икономика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: