22 юни 1941 година: скръбната дата в историята на Русия


22 юни 1941 година: скръбната дата в историята на РусияНа 22 юни 1941 година нацистка Германия нападна СССР. Започна Великата Отечествена война на Съветския Съюз. Генералите на вермахта разчитаха на мълниеносна война, блицкриг с излизане към Москва след няколко месеца настъпление.

Историците се питат, бил ли е СССР готов за войната с Германия? Без съмнение, Съветският Съюз се готвеше за нея и доста сериозно. Но Сталин се страхуваше, че ако СССР концентрира големи сили на границата, това ще провокира Германия, казва руският историк Наталия Лебедева:

– Тези опасения бяха абсолютно неоправдани. Сталин се надяваше, че неговите действия ще предотвратят нападението на Германия, а в резултат СССР не успя да концентрира войските по границата и врагът се оказа край Москва.

В трактовката на събитията, свързани с началото на войната и предвоенния период, има много спорни неща. Един от основните въпроси са спекулите по повод, че СССР уж бил съюзник на нацистка Германия. Както е известно, през август 1939 между Москва и Берлин беше подписан Договор за ненападение, казва историкът Владимир Симиндей:

– Няма никакви документи, свидетелстващи, че СССР и Третият райх са били съюзници. Документите регулират съвсем други сфери, те засягат въпросите за ненападение, границите, търговията. От гледна точка на подписаните документи, СССР и Германия не са били съюзници.

Сега има много фалшификации, същността на които е, че главният виновник на Втората световна война е едва ли не Сталин. Той бил планирал нападение срещу Германия, но Хитлер го бил изпреварил. Ето мнението на Владимир Симиндей:

– Върху Сталин лежи отговорността за това, че страната не беше готова бързо да отрази германската агресия. Според мен, и той си е давал сметка за това. А спекулите по повод, че той бил разпалил войната, са една очебийна лъжа. Сталин по всякакъв начин се стараеше да отлага всички действия, които биха могли да провокират войната.

Именно в началния период на войната, първите дни и седмици, станаха най-тежки и трагични. Но германското командване се излъга в своите планове. Нахлули в територията на СССР, те се сблъскаха с ожесточената съпротива на съветските войски. Съветско-германският фронт веднага стана решаващ фронт на Втората световна война. Именно тук започна грандиозната битка, изходът на която реши съдбата не само на страната ни, но и на света. Съветските войски, проявили мъжество и героизъм, успяха да провалят хитлеровия план на настъплението на Изток. Защото в Берлин разчитаха към есента на 1941 година да започнат завоюването на Иран, Ирак, Египет, Суецкия канал, а след това и Индия. Но на тези планове не им бе съдено да се сбъднат.

Posted on 22.06.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Има документи
    Герма́но-сове́тский догово́р о дру́жбе и грани́це — договор между нацистской Германией и Советским Союзом от 28 сентября 1939 года, подписанный после вторжения в Польшу армий Германии и СССР министром иностранных дел Германии Риббентропом и народным комиссаром по иностранным делам СССР Молотовым.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: