ПМИФ 2013: Русия готви инфраструктурен пробив


ПМИФ 2013: Русия готви инфраструктурен пробивПетербургския международен икономически форум (ПМИФ) е не само дискусионна, но и голяма делова площадка. Вече са подписани редица големи контракти в енергийната и транспортната сфера. Някои от тях, например споразумението за доставка на нефт в Китай, експертите наричат безпрецедентни.

ПМИФ първоначално бил планиран именно като експертно-делова площадка, т.е място, където дискусиите за икономическата политика се съчетават с преговори и подписване на сделки между компании. Сумата на подписаните контракти с всяка година растат. На миналия форум били подписани 84 споразумения на сума над 360 млрд. рубли (около 12 млрд. долара). По резултатите от първия ден на работата на сегашния форум експертите говореха за сума, надхвърляща 33 млрд. долара. Първият ден на ПМИФ донесе истинска сензация: руската компания „Роснефт” и китайската CNPC подготвиха контракт, предвиждащ доставки в КНР на стотици милиони тона нефт. За подробностите разказа президентът на Русия Владимир Путин:

– Контрактът предвижда доставки на нефт в течение на 25 години в обем до 46 милиона тона годишно. Оценъчната сума на контракта в текущи пазарни параметри е абсолютно безпрецедентна – 270 млрд. долара.

Фотогалерия

Освен това, най-голямата руска нефтена компания подписала редица по-малки споразумения, например с италианската Eni и норвежката Statoil, за развитие на подписаните през пролетта стратегически договорености по усвояване на шелфа. Още едно споразумение за сътрудничество в областта на разработките и доставките на енергийно оборудване „Роснефт” подписа с американската корпорация General Electric.

Особено място на форума било отделено на транспортно-логистичните проекти. Както отбеляза ръководителят на „Руски железници” Владимир Якунин, това е важен фактор на диверсификацията и повишение на конкурентната способност на руската икономика:

– Русия е страна с голяма територия. От тази гледна точка изпреварващото развитие на инфраструктурата е определящ елемент на развитието на икономиката. Инвестициите в инфраструктурата няма да доведат до никакъв взривен ръст на инфлацията. Без съмнение, ние трябва да се стремим нашите програми да бъдат реално дългосрочни.

Именно за такива дългосрочни програми говори в изказването си Владимир Путин. Тяхната цел е създаване на транспортна инфраструктура, която да достигне до развиващите се азиатски пазари и да ги съедини с пазарите на развитите страни. Грандиозният проект включва както строителство на нови обекти, например, железопътният мост през река Амур – споразумение за това беше подписано в рамките на форума в Санкт Петербург, така и реконструкция на вече действащите.

Posted on 22.06.2013, in Икономика and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: