Руските военни самолети ще бъдат оборудвани с френска навигация


Фото: EPA

Фото: EPA

На руския стенд в авиосалона в Льо Бурже е представена новата лазерна инерциална навигационна система ЛИНС-100РС. Това е разработка на руско-френската компания „РС Алианс”. Тя е предназначена за новите и модернизиращите си самолети и хеликоптери, в това число изтребителите от пето поколение.

Сред експонатите на 50-ия авиокосмически салон, който тези дни се провежда в парижкото предградие Льо Бурже, стендът на съвместното руско-френско предприятие „РС Алианс” не се отличава с нищо особено. На неосведомените хора е трудно да угадаят в неголемия черен квадратен прибор безпрецедентен пример на руско-френското коопериране във военната авиационна сфера. Става дума за съвместна с французите уникална навигационна система, с която се предполага да бъдат оборудвани руските бойни самолети.Съвместното педприятие „РС Алианс” било замислено още в 2011 година по време на провеждане на авиосалона в краймосковския Жуковски, а вече в края на 2020 година компанията планира да заеме не по-малко от 75% от пазара за доставка на подобни системи за всички руски проекти. Освен на самолети, подобни комплекси ще се монтират и на бойни хеликоптери Ка-52, за които има специална модификация. Експертите се надяват, че ежегодната печалба на предприятието след като бъде постигнат максималния производствен цикъл ще трябва да възлезе на около 30 млн. евро. Разработването на компелкса почти напълно било извършено от руски специалисти, но участието на Франция в проекта е незаменимо. Френската компания Sagem доставя най-отговорният комплект – блокът на чувствителни елементи. По-подробно за работата разказа генералният директор на компанията Андрей Требухов:

– Предприятието е създадено по указание на президента и правителството на Русия. Сега може да се каже, че то започна пълноценната си дейност. Нашата навигационна система е продукт на световно равнище, отговарящ на всички съвременни световни стандарти. Тази година ние трябва да произведем около 60 такива системи, които ще намерят приложение в руските самолети МиГ-29, хеликоптерите КА-52, а сега се водят преговори за монтиране на тази система на самолетите Як-130. Търсенето на системата е много голямо, следващата година планираме да продадем вече около 100 системи.

В по-нататъшните планове на руските и френските специалисти е съвместна работа и по други системи, в частност, по система със средна точност. Андрей Требухов се надява, че съвременните продукти на „РС Алианс” ще бъдат търсени както на руския, така и на световния пазар, като по този начин те ще увеличават конкурентната способност на руската авиация.

Posted on 20.06.2013, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: