Конфликтът в Сирия: „блицкриг” на Салим Идрис


Оказва се, че „Сирийската свободна армия” е способна да свали режима на Башар Асад за половин година. По-рано тя просто не е имала единство, пари, оръжия и военна подготовка. Само че за да го разберат на революционерите им потрябваха две години война.

На 15 юни началник щаба на Висшия военен съвет на „Сирийската свободна армия” (ССА) Салим Идрис обеща за 6 месеца да разгроми редовната армия на Сирия. Преди още една седмица той беше казал, че сирийската опозиция нямала намерение да участва в планираната международна конференция по уреждането, докато не й дадат още оръжия и патрони.

И така, не позорен компромис, а победа. Но има няколко обективни пречки за „блицкрига” на ССА. Ще започнем с военните въпроси. През май Идрис беше признал, че сред неговите хора почти нямало професионални военни. Това означава, че отсъства ефикасна тактика, взаимодействие и свръзка, че се наблюдава нерационално използване на боеприпасите и т.н.

Според Идрис, в ССА няма средства не само че за снабдяване, но дори и за заплати на бойците. Разбира се, те биха се съгласили за една бърза победа в името на някоя идея, както беше в Либия. Само че пари (пък и сериозно оръжие) не дават и няма да дадат точно заради Либия. Там, както и в Сирия, сред въстаниците има много ислямисти, получили срещу това трупа на посланика на САЩ.

Но, да допуснем, че специалните служби по някакъв начин ще разделят въстаниците на „свои” и „чужди” и Западът ще даде всичко необходимо. На кого? На мощната и боеспособна обединена групировка на всички сили на съпротивата ли? През май Салим Идрис беше признал, че неговите въоръжени групировки са разпокъсани и той нямал възможност за сериозно влияние върху действията на въстаниците. А тогава защо да се дават пари на „глава без ръце”?

Както обяснява този парадокс един западен дипломат, „Салим Идрис се нуждае от пари, оръжия и патрони, за да укрепи ролята си на лидер и да спечели доверието на хората си”. Излиза, че половин година преди победата началник щаба само ще започне „укрепването на ролята си на лидер”? Интересно е, а колко време ще му остане за война?

Изобщо, след тези откровения на военния ръководител на ССА възниква тъжното усещане за нещо много познато. Отначало революция и светли надежди, а след това – безсмислено взаимно унищожаване и постоянни обещания за скорошна победа. Това е Афганистан. Може ли на Сирия да й се пожелае същото?

Posted on 20.06.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: