Руският отговор на интереса към Арктика


Руският отговор на интереса към АрктикаНарастващата военна активност на Русия в арктическия регион е отговор на действията на западните държави. Москва е принудена да прибегне до такива мерки, за да защити геополитическите си интереси. Ако не увеличава мощта си в този регион сега, Русия трудно ще достигне темповете на милитаризацията на Арктика, които поддържат САЩ и техните съюзници от НАТО, отбелязват експертите.

Нов повод за размишления за милитаризацията на Арктика стана заседанието на Арктическия съвет на ниво началници на генералните щабове. Мероприятието съвпадна с активните действия на руските ВВС в северната и северозападната част на страната. В Русия бяха приети „Основи на държавната политика на Русия в Арктика”. В съответствие с този документ в региона се формират арктически подразделения, развива се военна инфраструктура, укрепва се границата. В сегашната ситуация до такива мерки би прибегнала практичеки всяка държава. Нали страните на НАТО проявяват повишен интерес към Арктика. Още повече той нарастна през последните години, когато стана ясно, че климатът наистина се променя, и арктическите ледове се топят интензивно. От 2007 година в региона редовно се провеждат комбинирани военни учения с кодово название „Операция Нанук” с участието на Дания, Канада и САЩ. През 2009 година под егидата на НАТО се проведоха мащабните многонационални учения „Точна стрела”. Миналата година в маневрите, наречени „Студен отговор” бяха задействани над 16 хиляди военнослужещи от 15 страни от блока. От Вашингтон не скриват, че разглеждат Арктика като „ново стратегическо поле за сражения”.

Причината за интереса към Арктика е разбираема: топенето на ледовете не само открива достъпа до огромните запаси от въглеводороди и други полезни изкопаеми, но и към Северния морски път – най-краткия път от Европа към Азия. Само, че съперничеството може да попречи на усвояването на всички тези богатства, смята заместник-директорът по изследванията на Съвета по външната и отбранителната политика Дмитрий Суслов:

– Трябва да се готвим за изкуствена ескалация на напрежението в Арктика и гонка за въоръжения. Проблемът е, че става дума за неразузнати ресурси – тоест ние не знаем със сигурност, в какво количество. Но даже, ако там има ресурси, но днес техният добив е извънредно скъп и икономически необоснован Страните трябва да деполитизират своите взаимоотношения по Арктика, да стигнат до сътрудничество. За пример може да служи сътрудничеството между „Роснефт” и американската „ExxonMobil”. Но нарастването на въоръженията в Арктика създава негативен политически климат, които възпрепятства реализацията на подобни проекти.

 

Андрей Смирнов

Posted on 18.06.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: