Залага ли Украйна на ЕС?


Залага ли Украйна на ЕС?Може ли само един човек да спре сближаването на Украйна с Европейския съюз? Върху това в интервю за „Гласът на Русия” разсъждава литовският президент Даля Грибаускайте по време на срещата на най-високо равнище на президентите на държавите от Централна Европа.

Тя току-що приключи в Братислава. Украинската тема звучеше тук, наистина силно, макар че фамилията Тимошенко изрече само литовският президент. С подробности за хода на братиславската среща – словашкият публицист Душан Керни:

– Интригата на срещата беше двойствена. От една страна, Словакия успя да направи това, което се случва крайно рядко. А именно, да доведе до преговори президентите на Сърбия и Косово, които наред с другите двайсет президенти на държавите участваха в поредната среща на най-високо равнище на Централна Европа. В Братислава на вечните опоненти бе създадено пространство за свободно общуване. И това при положение, че нашата страна изначално не признаваше, не признава и сега самопровъзгласилата се Република Косово. Заради това възникна „протоколен проблем” с държавната символика. Разрешиха го по дипломатичен път: на масата за преговори сложиха само етикетите с фамилиите на президентите. Но срещата се състоя, което е крайно важно. Втората главна тема – „интригата” в братиславската среща, естествено, беше свързана с участието в срещата на украинския президент Виктор Янукович. На него никак не му се отдава да убеди Брюксел да подпише с Украйна Споразумение за асоциация. В Братислава стана съвършено очевидно, че всичко, по същество, опира до ситуацията около Юлия Тимошенко и по-нататъшната й съдба. Литовският президент Грибаускайте ясно формулира исканията на европейците: Украйна трябва да докаже, че тя е правова държава, а за това трябва да извърши кардинални реформи в правоохранителната система, в съдопроизводството. Виктор Янукович уверяваше, че непременно през ноември, тоест за срещата на най-високо равнище „Източно партньорство” във Вилнюс, когато се и планира да се подпише споразумението с ЕС, това ще бъде направено. Но лично аз се съмнявам.

– На срещата в Братислава за Русия, вероятно, изобщо не е станало на въпрос?

– Официално нищо не се каза, както, впрочем, не бе обсъдена ситуацията в Беларус, или проблемът в Турция, като вечен кандидат за влизането в ЕС. Но руският контекст, разбира се, прозвуча. Примерно, когато се изрази общата подкрепа за строителството на газопровода «Nabucco Vest», който е конкурент на руския проект „Южен поток”. Или когато при мощното лобиране за румънския президент, се одобри стремежът на Кишинев към по-тясна евроинтеграция.

Posted on 18.06.2013, in Международна политика and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: