Юбилей на полета на „Чайка”


Юбилей на полета на „Чайка”Седемдесет и един часа със звездите, 48 обиколки около Земята. На 16 юни 1963 година първата жена-космонавт Валентина Терешкова замина в орбита.

За нея казват: „Най-великата жена на XX-ти век”, „Мис Вселена”. Но тогава, преди 50 години, й се наложи да преодолява не само себе си, но и съществувалите стереотипи. Дори Гагарин, чул в космическия ефир бодрия глас на своята възпитаничка, не се удържа и намекна на отношението на моряците към жените на борда на кораба, разказва Терешкова:

– Щом ракетата стартира, извиках: „Ей, небе, свали си шапката, идвам при теб!”. И изведнъж чух думите на Юрий Гагарин: „Забравяш поговорката на моряците”. За определено време замълчах. Но дълго не можеш да мълчиш, когато виждаш Земята, това е просто възторг! Имах чувството, че колкото по-далеч те отнася ракетата от Земята, толкова тя ти става по-близка.

Малцина са били информирани, че по време на полета бе възникнала извънредна ситуация. Поради грешка в програмирането, ракетата е могла да излети къде по-далеч от изчислената орбита:

– В течение на първото денонощие забелязах грешката, доложих на Сергей Корольов. Когато кацнах, той каза: „Чайка, моля те, не говори за това”. Дадох думата на Корольов. Но тайната бе разкрита не по моя вина.

След това в започнатата от Терешкова ера на „женската космонавтика” имаше пауза от почти 20 години. Веригата съдбоносни събития не позволи да се сбъдне мечтата на Сергей Корольов за изстрелване на първия женски екипаж. Към тази идея се върнаха през 80-те години, но в резултат се ограничиха само със Светлана Савицкая. През 90-те в орбита замина Елена Кондакова.

Те са малко, но всяка от тях е номер едно: Трешкова – първата жена-космонавт, Савицкая – първата в открития космос, Кондакова – първата в продължителен полет. Следваща ще стане Елена Серова. Тя стартира през есента на 2014 година, и ще стане първата в новото хилядолетие.

Но и днес Валентина Терешкова е едно име от космическа величина. На Луната има кратер в нейна чест. Малката планета 16-71 също е Chaika. А самата тя мечтае за Марс и е готова да се срещне с него по всяко време, дори ако това е „еднопосочен билет”:

– Марс е любимата ми планета. Разбира се, мечтаем да посетим Марс, да научим, имало ли е живот там. Но, за съжаление, разбираме и човешките ограничения. Първите полети до Марс ще са само еднопосочни, според мен. Но съм готова.

Мария Кулаковская

Posted on 17.06.2013, in Наука и технологии and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: