Френските летци в Литва си изкарват още нещо от разузнаване на териториите на Беларус и Русия


Френските летци в Литва си изкарват още нещо от разузнаване на териториите на Беларус и Русия„Русия анексира Литва“; „Руски изтребители в литовското небе“ – с подобни съобщения изпаднали в паника жители на литовските градове Неменчине и Рудишкес  затрупаха интернет форумите и социалните мрежи. Причината за страха предизвикал буря от емоции, бяха не руски изтребители, а „случайно“ заблудили се френски  изтребители-разузнавачи, изпълняващи планови полети в рамките на мисията за патрулиране на въздушното пространство на Балтийските страни.

Ще напомним, че поради липса на финансови средства, Литва, Латвия и Естония не разполагат с необходимата авиация за патрулиране в собственото си въздушно пространство. От 2004 година на ротационен принцип това се извършва от  техните партньори по НАТО. От 2009 година Вилнюс, Рига и Талин паритетно покриват разходите за пребиваването в Литва (авиобаза Зокняй) на  персонала от ВВС от страните на алианса, а от 2010 година – разходите за превоз на персонала и оборудването.

В края на април на планово четиримесечно дежурство застъпиха пилоти от ВВС на Франция. Според съобщението на министерството на охраната на Литва, френските летци осъществяват патрулиране с четири изтребителя „Мираж“ (Mirage F.1CR). В състава на смяната освен пилотите има около 80 души технически персонал. Контингентът на Петата република пристигна в Литва от мястото за постоянна дислокация в авиобаза Мон де Марсан (Mont-de-Marsan BA 118), разположена в югозападна Франция.

Това е вече четвърто поред дежурство, което носят френските летци. За последен път те изпълняваха мисия по охраната на въздушното пространство на Балтийските страни от края на април – до началото на септември 2011 година. Наистина по-рано полетите се изпълняваха на модернизирани Mirage-2000С, които според военната класификация са многоцелеви едноместни изтребители. По тактико-технически характеристики този тип самолет  напълно съответства за посочената мисия.

Защо тогава през тази година ръководството на НАТО взе решение да изпрати стари, постъпили на въоръжение още през 1974 година във ВВС Франция изтребители Mirage F.1CR? Още повече, че поради сроковете на експлоатация те вече се сблъскаха с проблеми  по време на полетите през първите седмици на патрулирането. Така, на 14 май един от изтребителите извърши принудително кацане по технически причини на рижкото летище.

Отговорът се крие в бойните възможности на този тип самолет. Mirage F.1CR е тактически самолет-разузнавач създаден от фирмата „Dassault-Breguet“ на базата на изтребителя Mirage F.1C. Летателният апарат е снабден с усъвършенствана РЛС Cyrano IVMR c режим на картографиране на местността и навигационно-разузнавателен комплекс SNAR. Разузнавателното оборудване включва панорамна фотокамера Omera 40, фотокамера Omera 33, приемник за инфрачервено излъчване SCM2400 Super Cyclope, окачваеми контейнери с РЛС за страничен обзор Raphael, станция за радиотехническо разузнаване Astac, фоторазузнавателно и електронно-оптическо оборудване.

Интересен и фактът, че тези самолети влизат в състава на разузнавателната ескадрила „Savoie“ дислоцирана в авиобазата Мон де Марсан.

Сега е ясно, че мисията за патрулиране на въздушното пространство на Балтийските страни е „разширила“ своите функции за охрана на въздушните граници и с разузнаване на територията и инфраструктурата на съседните Беларус и Русия. Полетите над литовските градове Неменчине и Рудишкес, които се намират на разстояние 20-30 км от беларуската граница, наред с усвояването на потенциалния театър на военните действия, са били обикновени разузнавателни полети.

Литва и Беларус успешно развиват двустранно сътрудничество в много области. В момента най-голям прогрес в сближаването си двете страни постигнаха в икономическите и културните връзки. Трябва да се отбележи, че се провежда целенасочена работа за подобряване на военнотехническото сътрудничество и в това направление предстои да се направи още много. Но основното препятствие по пътя на военното сътрудничество е нежеланието на военнополитическото ръководство на Литва да развива системата за регионална сигурност. Подобни полети на самолетите-разузнавачи край Беларус показват фактическата безпомощност на Вилнюс пред авантюрите на партньорите по Алианса и неспособността на литовските власти да контролират характера на военната дейност на съвременните „ландскнехти“ на собствената си територия.

Автор: Денис Гайшун

Posted on 16.06.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: