С две дини под една мишница


С две дини под една мишницаЗа нравствената деградация на български политици е ставало дума не веднъж. Възможностите, които предлага разградената българска държава за властогонците, стигащи до високите етажи на властта, са безгранични.

Влезли веднъж в “играта” те безнаказано трупат богатства и водят сладък и безметежен живот – досега нито едно обвинение срещу депутат или министър не е издържало в съда. Не случайно законотворците са предмет на постоянни иронични и подигравателни подмятания за привилегиите които имат, за празната им реторика и некадърност. Не е случаен и фактът, че непосредствено преди предсрочните парламентарни избори на 12 май рейтингът на Народното събрание бе стигнал до скандалните и срамни 6 процента. Въпреки това непреодолимо силен е стремежът към властта независимо от цената.Свидетелство за това е и неистовото желание и стигащи до фарс „хватки“ на успял бизнесмен да получи власт. Става дума за Веселин Марешки – един от деветте кандидати за кмет на Варна в предстоящите, насрочени за 30 юни, частични местни избори. Той е собственик на верига от аптеки в цялата страна, на медицинския център „Младост“ в морската столица и на сградата на Централна поща в града. Марешки е общински съветник и заместник-председател на местния парламент, избран с листата на партия “Ред, закнност и справедливост”. Но не с тези си постижения той свети ярко на политическия небосклон. Както разкрива електронният вестник “Дневник”, Марешки е едновременно и член, и председател на две политически партии. Справка в регистрите на Софийски градски съд потвърждава този абсурден факт. Бизнесменът се явява на изборите като кандидат на партията чийто лидер е – „Либерален алианс“, учредена и регистрирана от него през 2007 г. Междувременно съперниците му в битката за високия пост разкриха, че той е председател и на още една партия – „Национално движение за свобода и демокрация“, регистрирана през 2005 г. И двете партии имат централи на един и същ адрес във Варна. И двете партии са изрядни пред Сметната палата. Декларациите подадени в началото на тази година показват, че и двете кухи формации са действащи под вещото ръководство на Веселин Марешки, чиято политическа биография води началото си от 2001 г. Тогава, на парламентарните избори, той издига кандидатурата си за независим депутат. Кампанията му завършва с провал. Това обаче не сломява волята му. Следва втори неуспешен опит да влезе в Народното събрание през 2005 г. като водач на варненската листа на „Федерацията на свободния бизнес – Съюз България“. И този неуспех не го отчайва. Идва ред на третия опит за добиране до червения килим в парламента. На 12 май т. г. „Либерален алианс“ се яви самостоятелно на парламентарните избори. И получи 0.27 процента от гласовете на избирателите.

В устава на “Либерален алианс” е записано, че партията е учредена и регистрирана в съответствие с Конституцията на Република България и Закона за политическите партии. Но член 8, алинея 1 от закона гласи, че всеки гражданин с избирателни права може да участва в учредително събрание на политическа партия „само ако не членува в друга партия“. Излиза, че дори и формално да не е бил сред учредителите на „Либерален алианс“ Марешки е нямал право на членство в партията, тъй като вече е бил член на „Национално движение за свобода и демокрация“. Абсурдите в случая с властолюбивия магнат не свршват. Българското законодателство, както заявява Аделина Николова, пресаташе на Софийския градски съд, не предвижда съдебна процедура за свалянето на Веселин Марешки от заеманите постове. Според разпоредбите на закона това може да стане или при неподаване на годишните декларации за имущественото състояние на съответната партия пред Сметната палата, или от конгрес на партията. Излиза, че и закона пази фармацевтичния бос. Но случаят има далеч по-широки измерения – той говори за морала в полититиката в днешна България. И за деградацията на нравствените ценности, които дискредитират властта и създават нездрав климат в държавата наричана и от нейните граждани Абсурдистан.

Петър Бочуков

Posted on 16.06.2013, in Общество and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: