„В Прага отново има наводнение, този път политическо”


Bavarian Prime Minister Horst Seehofer in PragueНова информационна „бомба” се взриви в Прага: през нощта на 12 срещу 13 юни. Отделът за борба с организираната престъпност проведе обиск в сградата на правителството. Ордерът е издаден от прокуратурата на град Оломоуц.

Същата нощ и на следващия ден бяха арестувани много влиятелни лица и високопоставени чиновници. Сред тях са бивш министър, бивш депутат, ръководителят на апарата на правителството на Любомир Поул. Арестувана е Яна Нагиева – шеф на канцеларията на настоящия чешки премиер Петр Нечас. Проведени са обиски също и в Министерството на отбраната на страната и в кметството на Прага. Както съобщава полицията, обиските и арестите ще продължат. Досега са задържани 8 души, на 5 е повдигнато обвинение.Политическият наблюдател Ян Петранек коментира ситуацията по телефона от Прага за „Гласът на Русия”:

– Както казах, след приижданията на водата дойде и политическо наводнение. Трудно е да се каже как ще свърши всичко това. Засега никой не знае главното – „натопен” ли е във всичко това премиер-министърът на страната Петр Нечас? Но съдейки по всичко, той наистина е много учуден и изглежда не е знаел с какво всъщност се занимавало неговото обкръжение и какво представлява то. Разбира се, преди всичко става дума за неговата любима „дясна ръка” пани Нагиева. Ако нейната вина бъде доказана, мисля, че главата на правителството по чисто морални причини не може да остане на своя пост. По-късно днес, разбира се, ще постъпи някаква нова информация и може да разберем подробности за повдигнатите обвинения. Това беше ли неочаквано за чешкото общество? Разбира се, не! Едва ли някой е бил шокиран от случилото се. Всички знаеха, в във висшите структури на властта стават безобразия, че всеки се стреми да се сдобие с държавна собственост. Всички тук с голямо нетърпение чакат резултатите от разследванията, за да разберат за какви конкретно обвинения става дума. Но засега, повтарям, нищо конкретно не може да се каже. Само че това е много срамно за политиците, които сме избрали…

Posted on 16.06.2013, in Национална сигурност and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: