Близнашки: Назначаването на Пеевски в ДАНС беше грандиозна грешка и върховна глупост


Близнашки: Назначаването на Пеевски в ДАНС беше грандиозна грешка и върховна глупост Смятам, че за интегрирането на малцинствата България е един от успешните примери не само на Балканите, но и в общоевропейски контекст. Справяме се повече от добре. Ако има един проблем, той е това, че ДПС се разглезиха. Привикнаха да играят ролята на балансьор и правят опити да вкарат искания, които противоречат на идеята за еднонационалната държава. На няколко пъти се правиха опити да се въведе тезата, че турският може да се ползва при публични прояви, масови събрания или предизборни агитации, неща, които не са приемливи, защото в рамките на еднонационалната държава има официален език и всяка публична дейност трябва да се извършва на официалния език, заяви Близнашки. Това каза в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ проф. Георги Близнашкиот БСП.

Случаят с Пеевски е измислена кариера, непотвърдена с никакви постижения, този стаж е изкуствено създаден, с едни уволнения, възстановявания в службата, депутатският му стаж е зачитан за работа по същество, което не отговаря на изискванията за ръководител на една такава крупна служба, каквато е ДАНС.

Според Близнашки назначаването на Пеевски за председател на ДАНС беше грандиозна грешка и провал. Това е върховна глупост . Получи се странен ефект – управляващите обединиха срещу себе си цялото общество. Това са принципно различни протести от онези, които наблюдавахме през пролетта. Това е цветът на обществото. Тук са професорите от университета, студентите, събират хора от всички цветове. Моите студенти са там в първите редици. Хората се борят за своите ценности.

Не можем да допуснем повече да се издигат някакви креатури под чисто и просто конюнктурни съображения. Мотивите са и абсолютно неприемливи от обществена гледна точка. Слушах преди малко Антон Кутев, котйо обясняваше, че търсят човек за шеф на АНС, който да влезе с бутоните в довчерашните управлявали – метафори, които просто нямат място в един цивилизован политически живот. Очевидно е че в ДАНС трябва да бъде офицер от кариерата, доказал своята компетентност, своята политическа безпристрастност; човек, вдъхващ доверие на всички политически сили на цялото общество. Не може фигури, отправили закани от трибуната на НС, да ги пращаш, за да се разправят със твоя политически опонент. Тази линия на реваншизъм, която се следва от част от ръководните сили на БСП, ще им изигае изключително лоша шега с много драматични последици.

„Ситуацията е нагорещена до червено затова и хората, които носят отговорността за издигането на Делян Пеевски, който е некомпетентен, откъдето и да го погледнеш. Да не говорим за странния произход на неговите капитали, медийната му империя и пр. Този човек да го слагаш начело на най-важната структура е убийствено. Това е национално унижение. Хората, които взеха това решение трябва да са наясно, че трябва да понесат своята политическа отговорност и протестите, според мен, няма да спрат. Аз съм сред хората през цялото време и смятам, че протестите ще продължат. Оставката на Орешарски е неизбежна. Няма защо Станишев да се крие зад фигурата на Орешарски, защото на всички е ясно, че това е негово собствено решение. Оре6шарски е изкаран на преден план, за да опере пешкира, както се казва, но това си е решение на Станишев и той трябва да привикне най-после да носи отговорност. Той загуби изборите 5 пъти, опитва се да управлява след поредната загуба на изборите. Това е едно нелегитимно правителство, откъдето и да погледнеш. И когато обещаваха програмно правителство, експерти и т.н. къде са тези национални фигури? Към кого се обърнаха? Кого поканиха? Хора, които са се провалили в политиката, чиято политическа кауза е приключила, изчерпана, висши чиновници, които са останали без работа и трябва да бъдат утроени. Те ли ще спасяват България в този момент? Това е един дефицит на легитимност, който крие огромни опасности за българската държава.

Близнашки заяви, че е притеснен от възможността за нова конституция:

Притеснен съм, че опозицията, в лицето на ГЕРБ, подхвана каузата за свикване на ВНС, защото това няма да доведе до нищо добро. Много се надявам, че нещатата трябва да останат в тази рамка, в която хората на улицата искат да бъде – Оставка на правителството, нови избори и възобновяване на доверието на институциите, а не да си играем на ВНС, тоест да поставим под съмнение и малкото демократични постижения, които имаме през последните 23 години.

ДПС ще иска дебат при избора на нов председател на ДАНС.Това каза в ефира на предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Камен Костадинов, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Трябваше да настояваме за дебат и Делян Пеевски да предложи своята концепция.Нашата голяма грешка беше, че не поискахме дебат. Ние стигнахме до извода, че, след като Делян Пеевски е предложен от г-н Орешарски, трябва бъде подкрепен. Ако в групата на Коалиция за България е имало дебат и е имало хора, които са били на противно мнение и очевидно се е създал някакъв проблем при тях, в групата на ДПС такъв проблем нямаше. Все пак той е наш колега, макар че не е членувал никога в ДПС, ние го познаваме за разлика от колегите от „Коалиция за България” от доста време и може би това направи изборът за неговата подкрепата много лесен”, каза Костадинов. Според него, Пеевски е събрал много гласове в региона си, защото е общувал с хората и те са разбрали за качествата му. Големият проблем на г-н Пеевски е, че той не обръщаше внимание на публичния образ, който му се създава, от очевидно кръгове от интереси, които имат желание той да изглежда по този начин в обществото и този образ няма нищо общо с истинският му образ.

ДПС не е държал инициативата за поста, разкри Костадинов и коментира „медийната империя“ на Пеевски: Доколкото знам, майка му има отношение към няколко печатни медии, мисля, че вестник „Политика“, вестник „Монитор“, и вестник „Телеграф“. Мисля, че всичко останало или по голямата част от останалите приказки са спекулации, неверни твърдения, но очевидно фактът, че той чрез тези медии той не си изгради подходящ публичен образ, показва, че той няма отношение към тях.

Във вторник ще бъде входиран проект за решение за отмяна на решението от петък за назначаване на Пеевски и вероятно сряда ще бъде гласувано в сряда, допълни Костадинов. Продължавам да твърдя, познавайки Делян Пеевски лично, че той има необходимите качества.

Не бих работил в ДАНС с шеф Делян Пеевски, каза в ефира на „Неделя 150“ по „Хоризонт“ ген. Бриго Аспарухов:

Орешарски, Станишев и Местан са утвърдени политици. Помислих си, че са се събрали и мислили са кого да сложат на тази важна агенция, питали са много специалисти, събрали са мнения и консенсусно са решили, че най-подходящият е Пеевски. Това ме успокои, защото си помислих, че политическата и всякаква друга отговорност носят те за този избор. Очаквах негативна реакция, но не такава Учудващото е, че Станишев се опита да прехвърли цялата отговорност за този избор на Орешарски. И това не се случва за първи път по различни поводи през последния месец. Моето мнение по въпроса за Пеевски не е търсено. Личният избор на министрите е отговорност на премиера. В случая ме учудва решението, което Орешарски направи и съобщи в НС. Второ, подкрепата, която беше дадена и от Станишев за този избор.

Аспарухов призова, всички експерти да разсъждават в посока полза на държавата от дейността на тези служби. Аспарухов каза, че ако нещата вървят по този начин за мен ще бъде неприятна и ужасна изненада, че Борисов може да се върне във властта и тогава тежко и горко на всички нас.

Назначението на Пеевски е продължение на практиката политици да се представят като експерти, каза в ефира на „Неделя 150“ по „Хоризонт“ лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева, като припомни спорни назначения на предишния кабинет:

За мен лично нещата започват и винаги са започвали с това колко сме свободни. Не може да се търгува едното за другото и тогава, когато не сме свободни, губим всичко. Когато започна подслушването, беше ясно, че България не знам накъде е надолу по вашата десетобална система, но слизаме до най-тежкото дъно и след това продължаваме да копаем надолу. И оттам нататък вече нищо няма значение. Включително и икономиката. Каква икономика, при положение че обществените поръчки няма и намек да са свободни. Каква икономика, когато могат да те подслушват, включително и с чисто икономически интереси. То просто става всепозволено някак си. Каква икономика, когато не знаеш на кое място кой ще ти назначат. Сигурно ще се връщаме още няколко пъти към назначаването на шеф на ДАНС, но спомняте ли си, че за шеф на АЕЦ „Козлодуй“, на борда, беше назначен човек, който има образование по шевни машини? Представете си един служител как отива при него и му казва: извинявайте, г-н директор, вие сега какво ще ми препоръчате – да правя ли профилактика, да внимавам ли за безопасността, или вие смятате, че няма нужда сега? Какъв разговор се води между политическото ръководство и това, което се нарича експерти. Второ, стига сме злоупотребявали с тази дума. В момента, в който си на политическа позиция, не си експерт. Консумирали са политическа власт, подкрепят се от определена политическа сила. Ако обича, да си признае политическата сила, че това са нейните министри, а тази политическа сила е решила малко да се прибере на завет, защото положението е много трудно и по-добре е да не излизат от окопите. Но да се наричат експерти хора, които се ползват с политическа подкрепа, които са начело на листа, както вече в два парламента е г-н Орешарски, при всичкото ми уважение към него като министър на финансите и човек, който познава финансите, е просто подмяна. И от тази подмяна не печели абсолютно никой, включително и г-н Орешарски. Защото изглежда слаб.

Гласът на Русия

Posted on 16.06.2013, in Вътрешна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: