Американската ПРО продължава да предизвиква недоверие в Русия


Американската ПРО продължава да предизвиква недоверие в РусияПоредният диалог за европейската сигурност не донесе нищо. САЩ и Русия за пореден път обсъдиха на московската конференция въпросите за ПРО и останаха със своето мнение. Америка уверява, че проблемът за ПРО е създаден „от нула“, а САЩ просто нямат пари за „звездни войни“. При това Русия продължава както по-рано да не е съвсем сигурна в отсъствието на антируски потенциал на американската система…

На международната конференция „Военни и политически аспекти на европейската сигурност“ проведена в Москва в края на миналата година, гости от 40 страни на света обсъдиха вълнуващите ги отбранителни въпроси. Участниците в дискусията се вълнуваха преди всичко от съдбата на американската ПРО в Европа.

Представителите на Русия организирали тази конференция, споделиха с американските си колеги своето безпокойство във връзка с това, че основните съмнения засягащи разполагането на система за ПРО съществуващи у руската страна, досега не са разпръснати от Съединените щати. На първо място става дума за отсъствието на ясни гаранции, че потенциалът на системата не е насочен против интересите на РФ. Забележителното е че този проблем, който е крайъгълен камък в преговорния процес, не може да се реши от доста дълго време, а броят и резултатите от срещите напомнят все повече еднообразен конвейер: срещнахме се, поговорихме, останахме на позициите си, разделихме се…

Ето че и този път сензация нямаше. Руските дипломати и представители на силовите ведомства се редуваха да сочат, колко стремително се развръща ПРО и военната инфраструктура на NATO се премества на изток. Руските специалисти по тази проблематика са сигурни, че ПРО в нейния запланиран вид не осигурява равна сигурност и затова възниква остра необходимост от формирането на по-голямо доверие и взаимно разбирателство.

„Отживелица от студената война е дефицитът на доверие, който не ни позволява да се движим бързо напред. Остро стои проблема за ПРО, едностранното увеличаване на ракетния потенциал създава съществени препятствия за  неделимостта на европейската сигурност“ – смята министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу.

Потвърждение на този „дефицит“ на доверие, (по мнение на руската страна) е и фактът, че NATO не иска да си сътрудничи с ОДКС, независимо от предложенията правени вече 10 години подред.

Обаче Шойгу отбеляза, че в истинските взаимоотношения между Русия и Америка има един единствен плюс — страните се съгласиха „да не се разглеждат взаимно като противници“. Макар че и това условие има нужда от постоянно потвърждение, – добави ръководителят на отбранителното ведомство.

Американската страна не се съгласи с тази постановка на въпроса. Представителите на САЩ се оказаха сигурни, че днес съществуват всички условия за нормално сътрудничество на двете страни. Помощник генералния секретар на NATO по политическите въпроси и политиката по сигурността Дирк Бренгелман увери, че независимо от редицата нерешени въпроси, „политическият диалог РФ–NATO и практическото сътрудничество вървят на позитивно ниво“.

„Нерешените докрай въпроси – това са ПРО, ядреното въоръжение, макар че в тях е постигнат значителен прогрес. „Работата не е в това, че  ние не смятаме безпокойствата на Русия за важни, ние сме готови да ги имаме предвид и да ги обсъждаме, ето че ги обсъждаме“, – каза Бренгелман в интервюто си за „НГ“.

Неговите изказвания подкрепи и заместник държавния секретар на САЩ по въпросите на контрола над въоръженията и международната сигурност Роуз Гьотемюлер:

„Днес Русия може да не се безпокои, че по някакъв начин нашите действия ще съкратят дейността на руския  ядрен арсенал“.

„Този проблем е създаден почти от нула, защото ние имаме маса идеи как да работим заедно тази област и ние вече направихме няколко предложения за техническо сътрудничество“, — каза Гьотемюлер в ефира на „Ехото на Москва“.

Най-интересното е, че  никакви юридически гаранции за това, което говорят американците, днес просто не съществуват. Ще отбележим, че по-рано Москва предлагаше на Вашингтон да бъде създадена съвместна система за ПРО така, че част от небето на натовските държави да се контролира от руската противоракетна отбрана. Алиансът отказа на това предложение, като се позова на Устава, който не допуска такива варианти.

На свой ред Обама предложи на Путин да „разработят юридически задължаващо споразумение за транспарентност на обмена на информация за ПРО“. На пръв поглед това е крачка напред. Обаче руските военни не придават на тази инициатива особено внимание и смятат, че „транспарентността никога няма да реши цялата загриженост, която има у едната или другата страна“. По този начин въпросът за безопасността на американската ПРО за Русия досега остава във висящо състояние.

Източник: http://www.notum.info

Posted on 16.06.2013, in Международна политика and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: