Путин: Подслушването е възможно, но само в рамките на закона


Путин: Подслушването е възможно, но само в рамките на законаТелефонните разговори могат да бъдат подслушвани само в рамките на закона, – заяви президентът Путин. В Русия несанкционираното подслушване е незаконно, както трябва да бъде в цивилизованото общество, – отбеляза той по време на беседа с журналисти. В разговора с представителите на медиите той засегна най-актуалните теми, които пресата активно отразява в последно време – скандалът с подслушването в САЩ и ситуацията в Близкия Изток.

Президентът се усмихна на въпроса на журналистите за нашумелия скандал, който възникна след изтичането на информацията за подслушване на телефонните разговори на гражданите на САЩ от страна на американските спецслужби. Коментирайки действията на участниците в скандала – бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноуден и самите спецслужби – Владимир Путин подчерта, колко е важно да се действа в рамките на закона при изпълнението на всякакви операции.

– Той не каза нищо, което другите не знаят (смее се)! Според мен, всички отдавна знаеха, че електронното разузнаване се занимава с контрол на гражданите, на организациите. В условията на всеобща борба с тероризма това придобива глобален характер и като цяло такива методи са търсени. Въпросът е само в това, доколко те се контролират от обществото. Защото не може просто така да се подслушва телефонен разговор – (в Русия, мога да кажа със сигурност) без съответното разрешение на съда. По принцип, същото трябва да бъде и в цивилизованото общество при борбата с тероризма. С използването на всички технически средства. Ако това се прави в рамките на закона, който регламентира правилата на поведение на специалните служби, то това е нормално.

Коментирайки ситуацията в Сирия Владимир Путин изрази надежда, че съвместната работа по инициативата на Египет, САЩ, Русия и Съвета за сигурност на ООН ще доведе до решаване на сложната ситуацията:

– С президента на Египет се срещнахме неотдавна в Сочи и той ми предложи по активно участие на страните от региона. Има инициатива на премиера на Великобритания, който изхожда от това, че е нужно по-активно да бъдат включени постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН и инициативи на Министерството на външните работи на Русия и Държавният департамент на САЩ. Искам да се надявам, че тази съвместна работа най-накрая ще даде шанс за решаване на конфликта в Сирия.

Президентът Путин се срещна с журналисти по време на посещение на новите студиа на телевизия „Russia Today”. Държавният глава разгледа телевизионния комплекс и посети редакциите.

Маргарита Богатова

Posted on 13.06.2013, in Международна политика and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: