Индия продължава разработката на собствена МБР


Индия продължава разработката на собствена МБРРисунка на индийската балистична ракета Agni-VI.

Източник: http://www.indiatvnews.com

Създаваната в Индия балистична ракета с голям обсег «Агни-5» ще бъде оборудвана с касетъчни ядрени бойни заряди с индивидуално насочване MIRV.

Това беше съобщено днес за вестник «Хинду» от научният съветник на индийския министър на отбраната, генералният директор на Организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) Виджай Кумар Сарасват.

«В момента в проекта за варианта на «Агни-5» с една бойна глава се правят изменения с цел да се оборудва ракетата със системата MIRV», – заяви Сарасват.

Според неговите думи, първото успешно тестване през април 2012 година на «Агни-5» е позволило на Индия да влезе в групата на страните, които разполагат със собствено междуконтинентално ракетно оръжие. «Тази тристепенна течно-горивна ракета с далечина на полета от 5 хил. км ще бъде основата на стратегическите Сили за ядрено възпиране на Индия», – посочи ученият.

Засягайки темата за създаването на индийска система за противоракетна отбрана, Сарасват съобщи за разработването на нова ракета-прехващач. «През юли ще се проведат нейните поредни изпитания, в хода на които противоракетата предстои да унищожи бойна глава-мишена на височина от 100-150 км», – каза той.

Освен това DRDO планира да проведе през тази година изпитания на най-новата свръхзвукова крилата ракета «Нирбхай» (Nirbhay), на ракетата клас «въздух- земя» «Астра» (Astra) и на противотанковата управляема ракета (ПТУР) «Наг» (Nag), – съобщава ИТАР-ТАСС.

 

Posted on 13.06.2013, in Въоръжени сили and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: