ЕК: България и Румъния са напълно готови за Шенген


ЕК: България и Румъния са напълно готови за ШенгенЕврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че България и Румъния са напълно готови за Шенген и се надява Съветът на ЕС скоро да постигне единодушие и те да бъдат приети в зоната за свободно пътуване. Тя коментира темата в Европейския парламент при разискванията на три доклада, свързани с промените в управлението на Шенген.

Източноевропейски евродепутати също посочиха в изказванията си, че приемането на България и Румъния се бави, въпреки изпълнените изисквания.

Моника Панайотова (ЕНП/ГЕРБ) коментира, – цитирана от БТА, че Шенген е зона на доверие и призова да бъде сложен край на двойните стандарти по въпроса с приема на двете държави. Надявам се, че решението няма да бъде отлагано много допълнително, защото така може да бъде подхранен евроскептицизмът, – добави тя.

Петру Лухан (ЕНП, Румъния) определи отлагането на разширяването на Шенген като обидно и призова всички в ЕС да вземат мерки тази несправедливост да бъде прекратена.

Йон Енчу (социалисти и демократи – С&Д, Румъния) предупреди, че предстои да предложи нови правила за оценка на членството и готовността за прием в Шенген. По неговите думи досегашните две системи на оценка на държавите от Шенген и онези, кандидатстващи за присъединяване, са довели до „безумни резултати“ по повод България и Румъния, които макар да предоставят най-добрите условия за охрана на границите в целия ЕС, получават отказ за достъп.

Ренате Вебер (АЛДЕ, Румъния) допълни, че популисткият подход е повлиял на темата за Шенген.

Лоренцо Фонтана („Европа за свобода и демокрация“, Италия) изрази мнение, че т. нар. социални туристи злоупотребяват с правото на свободно движение и посочи, че Шенген работи само ако границите могат да бъдат възстановявани и нарушителите могат да бъдат експулсирани. Според Корнелия Ернст (група на Европейската левица – Северна зелена левица), ако тези условия бъдат изпълнени, мигрантите могат да бъдат превърнати в жертви.

По мнението на Петер ван Дален (Европейски консерватори и реформатори, Холандия), Шенген е улеснил живота на трафикантите, тъй като премахването на граничните проверки едновременно е помогнало на търговията, но е насърчило и организираната престъпност. Постоянната отвореност на границите е неприемлива, – добави той. Според неговата сънародница Ауке Жистран (независима), неудобствата от Шенгенското пространство са много повече от предимствата. По нейните думи Шенген е пример за Европа „извън контрол“.

Джерард Бътън („Европа за свобода и демокрация“, Великобритания) определи Шенген като бедствие за нормалните хора и огромен социален проблем. Това пространство може да работи само между държави със сходно икономическо и културно развитие, – коментира той. Думите му получиха репликите на евродепутат от Унгария, че Великобритания има значителен проблем с имигрантите, без да е част от Шенген.

Силви Гийом (С&Д, Франция) заяви, че държавите, които се оплакват от т.нар. социален туризъм, нямат доказателства, но се поддават на националистически настроения. Въпросът не трябва да бъде разглеждан през призмата на политическите интереси, – допълни тя.

 

Posted on 13.06.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: