Израел прекратява разговорите за C-300


Израел прекратява разговорите за C-300Докато спорът между Русия и Запада за Сирия отива все по-далеч

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху забрани на министрите си да коментират темата за доставките за Сирия на руски зенитни ракетни комплекси С-300. Безпрецедентното за Израел табу върху публичните изказвания на членове на кабинета е с цел да бъде потушен скандала в отношенията с Москва, разгорял се след намеците на ключови министри за готовността да прибягнат към силова акция в случай на предаване на С-300 на Дамаск. Обаче тази история вече прерасна в нов проблем в отношенията между Москва и Запада. Като отхвърлиха руската теза за доставките като „стабилизиращ фактор“, САЩ и техните европейски съюзници обвиниха Кремъл в създаване на нови препятствия за урегулирането на сирийския конфликт.

За това, че Бенямин Нетаняху поискал от своите министри да прекратят публичното обсъждане на темата за доставките на руски ЗРК за Сирия съобщи вчера Втори канал на Израелската телевизия. Срочната намеса на премиера се наложи, след като по темата за евентуалното предаване на Дамаск на руски комплекси за ПВО рязко се изказаха изведнъж няколко членове на неговото правителство. Най-голям резонанс предизвика изявлението на министъра на отбраната Моше Яалон: „Доставките още не са направени и аз се надявам, че няма да станат. Но ако за нещастие тези системи дойдат в Сирия, ние знаем какво ще направим“. Тези думи бяха изтълкувани като намек за готовността на Израел да прибегне към нова силова акция в Сирия — ако  Москва достави на Башар Асад свои зенитни комплекси.

Наред с Яалон с критика към Москва излезе министърът на стратегическото планиране и по въпросите на разузнавателните служби Ювал Щайниц. Той напече плановете за доставка на С-300 за Сирия „морално погрешни“ и се опита  да опровергае главният руски аргумент, че С-300 са тясно специализирано отбранително оръжие, което може да бъде само фактор за възпиране на  конфликта. „Радиусът на действие на С-300 наближава 200 км, което позволява да бъдат атакувани самолети дълбоко навътре в Израел. Това не е система за отбрана, а за нападение и тя ни заплашва“,— заяви Щайниц.

Скандалът около С-300 стана главното, но не единствено събитие, създало напрежение в руско-израелските отношения. В Москва възприеха болезнено неотдавнашните авиационни удари на израелските ВВС по територията на Сирия. Руски дипломатически източник съобщи  пред „Ъ“ за „сериозните съмнения в това, че израелците са бомбардирали конвои с оръжие за ливанската групировка „Хизбула“, а не обекти от военната инфраструктура на Сирия, както предполага руското разузнаване“. По думите на събеседника на „Ъ“, в Москва не разбират защо Израел изобщо се меси в сирийския конфликт, като се има предвид, че идването на власт на радикалните ислямисти, воюващи против светския режим на Асад, не може да отговаря на израелските интереси.

В тази ситуация премиерът Нетаняху, който само преди две седмици се срещна в Сочи с Владимир Путин  и според  съобщения в СМИ се е опитвал да го накара да се откаже от предаването на Дамаск на комплекси С-300, е бил принуден да даде заден ход. С това той дал да се разбере: Израелското правителство не иска да разклаща лодката в отношенията с Москва.

„Независимо от съществуващите между Русия и Израел разногласия, нивото на междудържавните отношения и на личните връзки между Путин и Нетаняху са на един порядък над взаимното разбирателство между Русия и САЩ и Запада като цяло“,— поясни за  „Ъ“ президентът на Института за Близкия изток Евгений Сатановски.

Докато израелският премиер поиска от своите министри да затворят темата за С-300 за Сирия, САЩ и страните от  ЕС едва сега започват да я задвижват. По думите на прессекретаря на Белия дом Джей Карни, администрацията на президента Обама смята: доставките на С-300 няма да помогнат за урегулирането. Твърдо изказване прозвуча и в Париж. Там не са съгласни с руския аргумент, че доставките на С-300 могат да предотвратят чуждата намеса. „Ако под външна намеса се има предвид идеята за забранена за полети зона, то за нейното въвеждане ще бъде необходимо разрешение на Съвета за сигурност  на ООН. Обаче вече три пъти двама от постоянните членове на Съвета за сигурност с помощта на вето отхвърлиха предложенията за Сирия“,— напомни представителят на МВнР на Франция Филип Лальо.

Източници на „Ъ“, близки до системата за военнотехническо сътрудничество, съобщиха: договорът, предвиждащ доставката на шест зенитноракетни комплекса С-300, беше подписан още през 2010 година. „Ние доставяме оръжие с изключително отбранителен характер, изпълнявайки задълженията си пред клиента“,— увери събеседникът на „Ъ“. По неговите думи, предаването на всички комплекси трябва да стане до второто тримесечие на 2014 година. След това на специалистите от „Рособоронекспорт“, реализиращи договора, ще им бъде необходимо време за обучение на сирийския персонала и изпитания на комплексите — за това ще потрябва като минимум още половин година. „Ако трета страна се опита да провали доставката на комплексите, като реши да ги унищожи при транспортирането, това ще бъде недалновидна стъпка,— казва източникът на „Ъ“ в системата на военнотехническото сътрудничество.— Ако при това пострада дори един гражданин на РФ, политическите последствия ще бъдат много сериозни“. Впрочем според него на такъв риск „няма да отиде нито едно здравомислещо ръководство на нито една страна“.

„Тревогата, вдигната около неотдавнашните изявления за доставките на оръжие от страните на ЕС за сирийската опозиция и от Русия за Дамаск е проява на война на нерви в навечерието на женевската конференция,— поясни през „Ъ“ директорът на Московския център „Карнеги“ Дмитрий Тренин.— Европейците се стремят да окажат натиск върху Асад, за да не се главозамае от неотдавнашните успехи на неговите войски, а Москва се опитва максимално да вдигне летвата за онези, които биха искали да нанесат въздушен удар по сирийски военни обекти“.

Сергей Строкан, Елена Черненко, Иван Сафронов

Posted on 12.06.2013, in Международна политика and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: